DAB prináša v novej sezóne komorné drámy aj bláznivú komédiu

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:18 • 2 min
DAB prináša v novej sezóne komorné drámy aj bláznivú komédiu

DAB prináša v novej sezóne komorné drámy aj bláznivú komédiu

slovakia

left justify in out

img

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie v novej divadelnej sezóne päť premiér. Budú medzi nimi vážne komorné hry, no svoje miesto si v novom repertoári divadla našla i bláznivá komédia. "Otvárame 61. divadelnú sezónu. Rozhodli, sme sa že nebude monotematická, ale keď sme si nakoniec tých päť titulov, ktoré premiérovo uvedieme, dali vedľa seba, tak sme si uvedomili, že istý spojovací moment týchto titulov tu je a nazvali sme si ho, že je to téma sociálnej rozkolísanosti. Je to niečo, čo je veľmi prítomné aj v našom živote a predpokladáme, že tie tituly budú tlmočiť pocity, ktoré súčasník z dnešného života má," uviedol šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský.
Prvou premiérou v novej sezóne bude interaktívna "one women show" venovaná okrúhlim narodeninám herečky Evy Pavlíkovej s názvom Skok z výšky z pera kanadskej autorky arménskeho pôvodu Leslie Ayvazianovej. Je príbehom čerstvej päťdesiatničky, ktorú diváci stretávajú na dovolenke v jednom zo známych gréckych letovísk. Hlavná hrdinka rozpráva príbeh svojho života. Rekapituluje svoju minulosť a zároveň chce zmeniť budúcnosť. Evu Pavlíkovú budú v hre dopĺňať aj traja hudobníci, ktorí ju budú sprevádzať gréckymi pesničkami. Inscenácia Skok z výšky bude mať premiéru 17. a 18. septembra v Štúdiu DAB v Nitre.
V poradí druhou pripravovanou inscenáciou je dramatizácia románu Dušana Mitanu s názvom Koniec hry, ktorú DAB uvedie v premiére 12. novembra. "Nie je to len kriminálny príbeh o beštiálnej vražde, ale aj znepokojujúca výpoveď o spoločenskej pretvárke, alibizme a morálnom bezvedomí. Ukazuje totálny krach manželstva, v ktorom sa obaja partneri sústredia len na rozkoš a kariéru. Ich vzájomné partnerské hry, ktorými sa snažia udržiavať pri živote svoj vyhasínajúci vzťah, sa skončia tragicky," uviedol Sprušanský.
Slávna hra britského dramatika Arnolda Weskera s názvom Kuchyňa je zasa príbehom zo zákulisia reštauračnej kuchyne. "Ožije v nových kontextoch aktuálnej témy celosvetovej krízy v netradičnom scénickom videní mladého maďarského režiséra Zoltána Balázsa. Hrdinovia inscenácie sú rôznych národností, pochádzajú z najprotikladnejších sociálnych vrstiev. Ich správanie aj ich komunikácia je poznačená vzájomnými rozdielmi a odlišnosťami," opísal ďalšiu inscenáciu Sprušanský. Jej premiéra je naplánovaná na 21. januára 2011.
Dobrú zábavu má do nitrianskeho divadla priniesť bláznivá komédia Dvojitá rezervácia autorov Raya Cooneyho a Johna Chapmanna. V premiére ju DAB uvedie 25. marca 2011. "Na diváka čaká bláznivá komédia o klamstve v manželstve a o spletitých vzťahoch v láske. S postavami tejto hry prežijú diváci veľa zábavy, výbuchov smiechu a neočakávaných komických zvratov. K tomu všetkému aj prudký spád deja, prekvapivé rozuzlenie, šťavnaté dialógy a situačnú komiku," avizoval Sprušanský.
Poslednou premiérou novej divadelnej sezóny v DAB bude komorná hra, ktorá si vzala pod drobnohľad vzťahy medzi rodičmi a deťmi. Inscenáciu Tenessee Williamsa s názvom Sklenený zverinec uvedie divadlo po prvý krát 15. apríla 2011. Hovorí o hrdinoch, ktorí sú osamelí a prehrávajú. "Sú vydaní napospas vlastným emóciám a snom. Lebo sa sami púšťajú do boja s okolitým svetom. Ich zdanlivá prehra sa však môže premeniť vo výhru, aspoň nad sebou samým," dodal Sprušanský.
"Divadlo Andreja Bagara v Nitre zostavilo ponuku pre nadchádzajúci divadelnú sezónu 2010/2011 s cieľom uspokojiť čo najširšie divácke spektrum a s ohľadom na jestvujúci bohatý repertoár 14 titulov. Veríme, že diváka naša ponuka zaujme a poteší," dodala tlačová tajomníčka DAB Eva Bányiová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies