Daň z pridanej hodnoty stúpne na 20 %, definitívne rozhodli poslanci

NETKY.SK • 1 December 2010, 08:18 • 2 min
Daň z pridanej hodnoty stúpne na 20 %, definitívne rozhodli poslanci

Daň z pridanej hodnoty stúpne na 20 %, definitívne rozhodli poslanci

slovakia

left justify in out

img

Základná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa od budúceho roka dočasne zvýši z doterajších 19 % na 20 %. Zároveň dôjde k zrušeniu zníženej 6-% sadzby na predaj potravín z dvora. Tieto zmeny zákona o DPH dnes definitívne odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR, norma bude už len čakať na podpis prezidenta SR Ivana Gašparoviča.
      Zvýšenie základnej sadzby dane o jeden percentuálny bod je súčasťou balíka na ozdravenie slovenských verejných financií, ktorých deficit môže tento rok podľa ministerstva financií dosiahnuť takmer 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Platnosť tohto dočasného zvýšenia sa skončí, keď schodok verejnej správy dosiahne menej ako 3 %. K tomu by podľa aktuálneho konsolidačného plánu malo dôjsť v roku 2013.
      Proti zvýšeniu dane vystúpila v rozprave opozícia. Podľa poslanca Jozefa Buriana (Smer-SD) ide o nesystémový krok a prenesenie záťaže konsolidácie verejných financií na občana. "Táto vláda je vládou zdražovania," uviedol. Smer-SD sa namiesto ozdravného balíčka neúspešne pokúsil presadiť mimoriadnu bankovú daň.
      Poslanec Peter Kažimír (Smer-SD) v rozprave vyzdvihol výrok predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS), ktorý v auguste tohto roka vyhlásil, že nebude presadzovať zvyšovanie DPH. Ako dodal, rast dane ovplyvní priemernú slovenskú rodinu s dvoma deťmi sumou 10 eur mesačne. "U nízkopríjmovej rodiny takýto nárast spôsobí aj zmenu spotrebiteľského správania," podotkol.
      Opozičný poslanec zároveň upozornil na hrozbu cezhraničnej nákupnej turistiky. "Už dnes sú plné parkoviská v priľahlých dedinkách v Rakúsku. Pre Bratislavčanov je to najlepšia skúsenosť," konštatoval. Po prvom januári budúceho roka sa tento jav podľa neho ešte zvýrazní.
      Podľa koaličného poslanca Štefana Kužmu (SDKÚ-DS) musela vláda k tomu pristúpiť kvôli míňaniu bývalej. Kužmovi však oponoval Igor Matovič (SaS). "Nie je podstatné túto daň zdvíhať, len k tomu by sme potrebovali spolupatričnosť strany Smer-SD," uviedol. Peniaze, ktoré dali počas vládnutia strany Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS svojim kamarátom a známym, by si mali vypýtať späť, aspoň ich časť. Bola by to daň z lupu," dodal.
      Matovič i šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) označili Jozefa Buriana (Smer-SD), Petra Kažimíra a exministra financií Jána Počiatka (Smer-SD) za "plechové ksichty". "Ak dnes vy rozprávate, že vláda sa vybrala cestou zdražovania, tak ja sa vás pýtam, prečo ste vy peniaze rozdávali," pripomenul im Mikloš. Uviedol, že napríklad na emisiách štát rozdal firmám 660 miliónov eur.
      Iné riešenie ozdravenia verejných financií navrhovali napríklad aj firmy združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) či poľnohospodári. Práve agrárnici dnes protestovali pred budovou parlamentu a pokúsili sa presadiť zvýšenie DPH o 2 percentuálne body na 21 %, avšak upustenie od ostatných navrhovaných zmien. Ide napríklad o rast spotrebnej dane na pivo či poľnohospodársku červenú naftu. Za ponechanie súčasného stavu sa pod petície pivárov podpísalo takmer 200.000 a poľnohospodárov 115.000 Slovákov.
      Navrhovanými zmenami sadzieb DPH sa podľa odhadov rezortu financií zabezpečí zvýšenie daňových príjmov štátneho rozpočtu v roku 2011 o 185,5 milióna eur, v roku 2012 o 196,3 milióna a v roku 2013 o 209,3 milióna eur. Celkovo sa má deficit v budúcom roku znížiť o 1,7 miliardy eur, z toho opatrenia na príjmovej stránke rozpočtu majú priniesť 770 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies