Neonacistka si odsedí doživotie za teroristické útoky a vraždy

NETKY.SK • 19 August 2021, 14:47 • 2 min
Neonacistka si odsedí doživotie za teroristické útoky a vraždy

BERLÍN - Bývalá členka extrémistickej skupiny ostane do konca života za mrežami.

slovakia

left justify in out

Nemecky ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že bývalá členka extrémistickej skupiny Národnosocialistické podsvetie (NSU) Beate Zschäpeová zostane do konca života vo väzení.

 

Potvrdil tým rozhodnutie krajinského súdu v Mníchove, ktorý jej vymeral doživotný trest v roku 2018. Súd ju vtedy uznal vinnou z účasti na desiatich vraždách spáchaných v rokoch 2000 až 2007. Medzi obeťami bolo deväť mužov, z toho osem tureckého pôvodu a jeden Grék, a jedna policajtka.

 

Zschäpeovú ďalej uznali vinnou z členstva v teroristickej organizácii, účasti na dvoch bombových útokoch a viac ako desiatich bankových lúpežiach a z pokusu o vraždu.

Zschäpeová účasť na vraždách popierala, súd však dospel k záveru, že sa podieľala na plánovaní každej z nich. Jej dvoch komplicov našli mŕtvych, keď v roku 2011 po neúspešnom pokuse o lúpež spáchali samovraždu.

Ústavný súd potvrdil aj rozsudky v prípade dvoch stúpencov extrémistickej organizácie. Ralf Wohlleben bol odsúdený za spoluúčasť na vražde a za to, že trojici hlavných obvinených dodal pištoľ a tlmič, hoci vedel, že zbraň plánujú použiť na vraždy.

 

Holgera Gerlacha odsúdili za to, že skupine poskytol strelnú zbraň a falošné doklady totožnosti, keď jej členovia boli na úteku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona