Cyprus otvorí banky, obmedzí však pohyb kapitálu

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 08:59 • 2 min
Cyprus otvorí banky, obmedzí však pohyb kapitálu

NIKÓZIA - Cyperská centrálna banka zaviedla prísne opatrenia na kontrolu pohybu kapitálu, ktorými sa budú musieť riadiť všetky banky na ostrove. Tie svoje pobočky po takmer dvoch týždňoch otvoria vo štvrtok, predpokladá sa pritom, že mnohí obyvatelia ostrova sa budú snažiť v panike dostať k svojim peniazom.

slovakia

left justify in out

Striktné pravidlá pohybu peňazí cyperské ministerstvo financií predstavilo v stredu. Výbery hotovosti štát od štvrtka obmedzí na maximálne 300 eur denne, zakázané bude preplácanie šekov a firmy budú smieť prevádzať financie do zahraničia iba vtedy, ak dokážu, že platia za dovážaný tovar alebo služby. Centrálna banka bude sledovať všetky obchodné transakcie presahujúce hodnotu 5 000 eur a individuálne preverovať prevody vo výške 200 tis. eur a viac. Ľudia budú môcť z krajiny vyviezť maximálne 3 000 eur v hotovosti. Opatrenia majú zabrániť odlivu financií z ostrova, čo by mohlo hlbšie poškodiť ekonomiku krajiny. Keďže dohoda s medzinárodnými veriteľmi o finančnej záchrane Cypru zahŕňa aj určité straty hodnoty bankových vkladov, predpokladá sa, že sporitelia po štvrtkovom otvorení bánk podľahnú panike a budú sa zúfalo snažiť vybrať svoje peniaze. 

Štátne úrady na Cypre trvajú na tom, že prísne kontrolné opatrenia budú len veľmi krátkodobé. "Zmysluplnosť opatrení budeme preverovať každodenne a ak uvidíme možnosť ich zmierniť, urobíme to," vyhlásil v stredu šéf interného auditu cyperskej centrálnej banky Yiangos Demetriou. 

Odborníci sú však skeptickí, pretože podľa nich bude ťažké opatrenia zrušiť, pokiaľ hospodárska kríza na ostrove bude pretrvávať. "Toto v žiadnom prípade nepotrvá len sedem dní. Tieto opatrenia budú permanentné až kým sa hospodárstvo neozdraví," reagoval generálny tajomník medzinárodnej bankovej asociácie IBOS Bob Lyddon. Zavedenie kontroly pohybu kapitálu tiež podľa niektorých ekonómov vytvára hrozbu vzniku druhotriedneho "cyperského eura", keďže prostriedky zablokované na ostrove budú mať nižšiu hodnotu ako tie, ktoré je možné bežne míňať v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies