Cyklón Ita zoslabol, ale napriek tomu očakávajú na severovýchode Austrálie prudký vietor a dážď

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 07:16 • 2 min
Cyklón Ita zoslabol, ale napriek tomu očakávajú na severovýchode Austrálie prudký vietor a dážď

PERTH - Tropický cyklón Ita, ktorého sa dnes obávali na severovýchode Austrálie, nečakane prudko zoslabol a nespôsobil paniku medzi obyvateľstvom ani veľké materiálne škody, ako sa úrady obávali.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády štátu Queensland Campbell Newman informoval, že časť územia sa ocitla bez dodávok elektrickej energie a došlo aj k materiálnym škodám menšieho rozsahu, ale správy o obetiach na životoch a zranených nie sú. "Veľmi sa nám uľavilo," konštatoval.
      

Napriek tomu, že meteorológovia znížili stupeň ohrozenia búrkou Ita z piateho na prvý, Newman naliehal na obyvateľov krízovej oblasti, aby neopúšťali svoje domovy ani azylové domy, keďže poryvy vetra majú dosahovať až do 120 km/h a očakávajú sa prudké dažde.
      

Očakáva sa, že búrka ešte viac zoslabne a neohrozí Veľkú korálovú bariéru, pre ktorú je rizikom vietor nad 80 km/h. 
      

Prudké dažde poľnohospodári na severovýchode Queenslandu, kde kvôli suchu došlo k veľkým stratám na úrade aj k núteným porážkam dobytka a oviec, síce vítajú, ale časť plodín, napríklad cukrovej trstiny v regióne Cairns, dážď a prudký vietor zničili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies