Armáda ČR vyslala na Slovensko 250 vojakov

NETKY.SK • 4 Apríl 2022, 11:32 • 2 min
Armáda ČR vyslala na Slovensko 250 vojakov

PRAHA – Prví z českých vojakov, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO, už odišli na Slovensko. Ich úlohou je odstrašiť nepriateľa a brániť hranice Severoatlantickej aliancie. V pondelok o tom informovala armáda ČR prostredníctvom tlačovej správy.

slovakia

left justify in out

„Vojaci 1. kontingentu úlohového zoskupenia enhanced Vigilance Activities (eVA) odišli z Pardubíc a Chrudimu na Slovensko. Z pardubického Centra podpory operácií odišiel veliteľ kontingentu plukovník Tomáš Unzeitig a vojaci, ktorí budú tvoriť velenie Mnohonárodného bojového zoskupenia eVA. Z kasární 43. výsadkového pluku v meste Chrudim vyšli vojaci, ktorí budú tvoriť základ mnohonárodného zmiešaného pešieho práporu. Ich veliteľom je podplukovník Ivo Zelinka,“ uviedla AČR vo vyhlásení. Česi budú na Slovensku veliť mnohonárodnej bojovej skupine. Do takzvanej „battlegroup“ sa zapoja aj vojaci z Holandska, Nemecka, Poľska, Slovinska a USA, uvádza AČR.

 

img

 

„Je to pre nás historický moment a prejav dôvery Aliancie v naše schopnosti... Vo veľmi krátkom období sme boli schopní zostaviť celý kontingent,“ komentoval nasadenie českých vojakov na Slovensku náčelník Generálneho štábu AČR, armádny generál Aleš Opata. „Hlavnou úlohou misie je deklarácia pripravenosti, odhodlanosti a jednoty členských krajín NATO brániť územnú celistvosť a integritu Aliancie. Ide o medzinárodnú operáciu NATO, ktorá má navýšiť obranné schopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ uviedol český plukovník Unzeitig.

 

img

 

Český parlament v marci schválil, že ČR môže na Slovensko vyslať až 650 vojakov. Súčasťou mandátu je až 50 príslušníkov logistickej jednotky, ktorí majú na starosti prevádzku humanitárnej základne pre ukrajinských utečencov pri Liptovskom Mikuláši.

 

 

Možno vás zaujme: Orbán kladie maďarské záujmy na prvé miesto, vyhlásil Robert Fico



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona