Cukor dokáže oslabiť náš imunitný systém

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 16:08 • 2 min
Cukor dokáže oslabiť náš imunitný systém

Pandémie a izolácia nás čakajú ešte nejaký ten čas. Tým, že sme uväznení doma máme čas myslieť na jedlo častejšie. Mlsný jazyk je bližšie k svojmu zdroju. Je ale sladké v terajšej situácii to pravé orechové? Prečítajte si, čo cukor robí s naším telom.

slovakia

left justify in out

To, že cukor nie je pre naše telo nič extra zdravého, vieme. Alarmujúce je ale v súčasnej situácii najmä to, že cukor zvyšuje nielen pocity úzkosti, ale jeho nadmerný príjem súvisí tiež s predčasnou smrťou. Naviac oslabuje imunitný systém.

 

Vyvoláva zápal

Najnovšia štúdia totiž ukázala, že rafinovaný cukor spôsobuje doslova chaos v našom imunitnom systéme. Na rozdiel od fruktózy, ktorá sa nachádza napríklad v ovocí či mede, biely rafinovaný cukor v tele vyvoláva nízky stupeň zápalu a tiež zvyšuje hmotnosť, ktorá je zase kľúčová pre rozvinutie chronických ochorení, ako sú cukrovka či kardiovaskulárne ochorenia.

 

"Cukor navyše ovplyvňuje to, ako naše biele krvinky napádajú baktérie," hovorí gastroenterológ Nikety Sonpal pre Huffingtonpost.

 

Aj cez všetky tieto ukazovatele lekársky pracovník Nate Favini upozorňuje, že vzťah medzi cukrom a imunitným systémom ešte nie je do detailu preskúmaný.

 

To, čo vieme, je, že ľudia, ktorí ochoreli Covid-19, často trpeli diabetom. To znamená, že vyššia hladina cukru v krvi môže zvyšovať nákazu koronavírusom.

 

img

 

Oslabenie imunity

Ako u všetkého platí, že je potrebné k cukru pristupovať rozumne a s mierou. Kocka čokolády neuškodí, pravidelné popíjanie sladených nápojov môže byť ale nebezpečné.

 

"Výskumy ukázali, že konzumácia 75 až 100 gramov roztoku cukru môže narušovať imunitný systém. Znie to síce ako vysoká hodnota, ale musíme si uvedomiť, že 75 gramov cukru je ekvivalent k dvom plechovkám sladeného nápoja s bublinkami," hovorí Sonpal.

 

Isté je, že aby náš imunitný systém správne fungoval, je dôležité dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, medzi ktoré obmedzovanie priemyselne spracovaného cukru nepochybne patrí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies