Testovaných na slovensku
165714
Infikovaných na slovensku
1520
Infikovaných svetovo
5905415
Úmrtí svetovo
362024
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
29. máj. 2020Vilma
BratislavaBratislava 12°
Biblia
TV program
Moje Netky
31.03.2020 16:08 Zdravie
Cukor dokáže oslabiť náš imunitný systém
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
31.03.2020 16:08 Zdravie

Cukor dokáže oslabiť náš imunitný systém



Pandémie a izolácia nás čakajú ešte nejaký ten čas. Tým, že sme uväznení doma máme čas myslieť na jedlo častejšie. Mlsný jazyk je bližšie k svojmu zdroju. Je ale sladké v terajšej situácii to pravé orechové? Prečítajte si, čo cukor robí s naším telom.


To, že cukor nie je pre naše telo nič extra zdravého, vieme. Alarmujúce je ale v súčasnej situácii najmä to, že cukor zvyšuje nielen pocity úzkosti, ale jeho nadmerný príjem súvisí tiež s predčasnou smrťou. Naviac oslabuje imunitný systém.

 

Vyvoláva zápal

Najnovšia štúdia totiž ukázala, že rafinovaný cukor spôsobuje doslova chaos v našom imunitnom systéme. Na rozdiel od fruktózy, ktorá sa nachádza napríklad v ovocí či mede, biely rafinovaný cukor v tele vyvoláva nízky stupeň zápalu a tiež zvyšuje hmotnosť, ktorá je zase kľúčová pre rozvinutie chronických ochorení, ako sú cukrovka či kardiovaskulárne ochorenia.

 

"Cukor navyše ovplyvňuje to, ako naše biele krvinky napádajú baktérie," hovorí gastroenterológ Nikety Sonpal pre Huffingtonpost.

 

Aj cez všetky tieto ukazovatele lekársky pracovník Nate Favini upozorňuje, že vzťah medzi cukrom a imunitným systémom ešte nie je do detailu preskúmaný.

 

To, čo vieme, je, že ľudia, ktorí ochoreli Covid-19, často trpeli diabetom. To znamená, že vyššia hladina cukru v krvi môže zvyšovať nákazu koronavírusom.

 

 

Oslabenie imunity

Ako u všetkého platí, že je potrebné k cukru pristupovať rozumne a s mierou. Kocka čokolády neuškodí, pravidelné popíjanie sladených nápojov môže byť ale nebezpečné.

 

"Výskumy ukázali, že konzumácia 75 až 100 gramov roztoku cukru môže narušovať imunitný systém. Znie to síce ako vysoká hodnota, ale musíme si uvedomiť, že 75 gramov cukru je ekvivalent k dvom plechovkám sladeného nápoja s bublinkami," hovorí Sonpal.

 

Isté je, že aby náš imunitný systém správne fungoval, je dôležité dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, medzi ktoré obmedzovanie priemyselne spracovaného cukru nepochybne patrí.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky Barbora Lucivjanska

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok