Cesta slávy Michaela Jordana: O jeho šialenej súťaživosti, nekonečných odmietnutiach a ako v spoluprácach Nike prebil Adidas

NETKY.SK • 22 Október 2023, 19:00 • 2 min
Cesta slávy Michaela Jordana: O jeho šialenej súťaživosti, nekonečných odmietnutiach a ako v spoluprácach Nike prebil Adidas

Keď za sebou zatvoril dvere, sledovanosť odišla s ním. Objavil sa v štyroch najvyššie hodnotených finále NBA všetkých čias, pričom sledovanosť dosiahla vrchol 29 miliónov na zápas v roku 1998. Keď vo svojom druhom odchode do dôchodku definitívne opustil Chicago Bulls, sledovanosť finále klesla o 45 percent. Prečítajte si o životnej ceste úspešného Michaela Jordana.

slovakia

left justify in out

Michael Jordan, je meno, ktoré netreba predstavovať, keďže je jedným z najznámejších bývalých basketbalistov na svete. Je pravdepodobne najlepším hráčom NBA všetkých čias, ktorý odohral 15 sezón v lige a vyhral šesť majstrovských titulov v NBA. 

Ale to, čo robí Michaela Jordana tak pozoruhodným, nie sú len jeho úspechy ako basketbalového hráča; je to hlavne jeho neuveriteľný príbeh o neporovnateľnom odhodlaní, ktorý sa začal jedným prípadom, keď sa rozhodol prekonať nepriazeň osudu.

 

Na počiatku bol bejzbal, nie basket

Michael Jordan sa narodil v New York City, NY 17. februára 1963. Vyrastal v pomerne veľkej rodine a mal ďalších štyroch súrodencov. A vo veku piatich rokov hľadali jeho rodičia bezpečnejšie prostredie na výchovu rodiny, a tak sa zbalili a presťahovali do Wilmingtonu, NC.

 

Bolo to vSevernej Karolíne, kde si Jordan nakoniec urobil meno. Ale jeho prvou láskou, pokiaľ ide o šport, bol bejzbal. V roku 1975 vo veku 12 rokov mu bol udelený titul„Mr. Baseball“ pre Dixie Youth Baseball Association. 

 

Chcel si získať priazeň otca

Michael však nakoniec začal hrať basketbal, kvôli jeho staršiemu bratovi Larrymu. Vždy zbožňoval a obdivoval  svojho staršieho brata, no súperil s ním aj o otcovu pozornosť a obdiv. A Larry bol veľmi dobrý v basketbale. Michael sa teda začal snažiť presadiť aj ako basketbalista.

Myslel si, že na to má a rozhodol sa skúsiť svoje šťastie. Bohužiaľ, v tom časemal len 177 centimetrov a jeho tréneri neverili, že je pripravený a takho vyradili z tímu.

Zúrivý hnev a neskutočná súťaživosť

Jordanovi tréneri si pravdepodobne neuvedomili, aký konkurencieschopný vlastne bol, keď ho odrezali, ani si neuvedomili, ako veľmi chcel hrať na Varsity ako druhák. 

Ale jeho odstrihnutím v ňom nevedomky rozpútali zúrivosť, ktorá veľmi pravdepodobne poháňala jeho ohnivého súťaživého ducha po zvyšok jeho kariéry.

Odmietnutie neznášal dobre, najmä preto, že jeden z jeho priateľov, ktorý bol tiež v druhom ročníku, sa stal členom tímu. V skutočnosti, po prijatí správy, že sa nedostal do tímu, sa Jordan po návrate domov zamkol vo svojom šatníku a rozplakal sa.

 

Odmietal sa vzdať

Napriek frustrácii sa Jordan rozhodol nasmerovať svoju frustráciu do pozitívnej aktivity. Jordan zatiaľ prijal svoju novú realitu a stále hral basketbal, aj keď to bolo len pre tím JV.
Svoj čas v tíme JV sa však snažil využiť na zdokonaľovanie svojich schopností. 

Ako taký vložil svoje srdce a dušu do toho, aby žiaril na kurte a zažiaril. Jordan v tom roku odohral niekoľko zápasov so 40 bodmi a stal sa najlepším hráčom tímu. Na kurtoch skrátka dominoval, aj keď to bolo len proti iným 14 a 15 ročným hráčom.

Využil mimosezónne obdobie na zdokonaľovanie svojej hry a trénoval dlho a tvrdo počas celého leta. Za ten čas vyrástol o štyri palce. Netreba dodávať, že keď sa vrátil hrať juniorský ročník, bol pripravený postarať sa o biznis.

 

Jordanov výkon počas posledných dvoch rokov na strednej škole mu vydláždil cestu k univerzitnej kariére. V skutočnosti sa zaviazal k UNC dlho pred ukončením posledného ročníka strednej školy.

Hneď v prvom roku mu bola udelená cena ACC 'Freshman of the Year' a v zápase národného šampionátu v roku 1982 proti Georgetownovi strelil víťazný gól.

 

Vysoká škola

Jordanova dominancia na kurte sa nezastavila ani po vysokej škole. Súťaživosť a odhodlanie, ktoré ilustroval vo svojich vysokoškolských rokoch, sa plynulo preniesli do jeho profesionálnej hry.

Väčšinu svojej kariéry strávil Jordan v tíme Chicago Bulls, a to aj po niekoľkých krátkych odchodoch do dôchodku. Dve sezóny však strávil aj ako Washington Wizard.

 

Masívne zárobky

 

Podľa Forbes Michael Jordan k aprílu 2023 vlastní dve miliardy dolárov. To z neho robí najbohatšieho bývalého profesionálneho športovca na svete.

Celkovo Jordan zarobil približne 93 miliónov dolárov pred zdanením počas 13 sezón v Chicago Bulls a dvoch rokoch vo Washington Wizards, plus 4 milióny dolárov, ktoré mu Bulls zaplatili, keď presedel sezónu 1993-94 v NBA, aby hral baseball v malej lige.

Jeho plat počas kariéry dosiahol 90 miliónov dolárov, ale od takých firemných partnerov akoNike, Hanes a Gatorade zarobil 2,4 miliardy dolárov (pred zdanením).

 

 

 

 

 

Tučné šeky značky Nike

A koľko zarába Michael Jordan na dohodu s Nike? Michael dostáva od značky len päť percent. V roku 2020 bolo prostredníctvom Hypebeast hlásené, že Jordanov kontrakt mu zarobil 1,3 miliardy amerických dolárov od Nike,čo je najviac, čo ktorý športovec zarobil od tejto značky.

Predtým, ako Michael Jordan podpísal zmluvu s Nike, chcel podpísať zmluvu s Adidas, ale Nike bola oveľa príťažlivejšia.

Podľa The New York Times „Finálna dohoda s Nike platí Jordanovi približne 2,5 milióna dolárov na päť rokov, plus licenčné poplatky za predané položky a „dlhodobý bezpečnostný balík“. Zahŕňa aj také vychytávky, ako je štipendijný fond v jeho mene a 12-dňová ročná pracovná dovolenka platená nákladmi na propagáciu spoločnosti Nike po celom svete. Dôležitou súčasťou dohody bola klauzula vyžadujúca, aby spoločnosť Nike vynaložila najmenej milión dolárov na celkovú propagáciu produktov – aby sa zabezpečilo, že meno „Michael Jordan“ bude široko publikované."

 


Zdroje: 

https://thestrive.co/michael-jordan-success-story/

https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2020/04/17/the-inside-story-of-how-michael-jordan-became-the-worlds-richest-athlete/

https://www.forbes.com/profile/michael-jordan/

https://stylecaster.com/entertainment/celebrity-news/1117144/michael-jordan-net-worth/

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: amazon.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies