Už vieme, čo robí mozog človeka v momente smrti

NETKY.SK • 25 Február 2022, 06:00 • 2 min
Už vieme, čo robí mozog človeka v momente smrti

WASHINGTON - Americkí vedci neúmyselne zaznamenali mozgovú aktivitu umierajúceho človeka, pričom zistili, že v sekundách tesne pred smrťou a po smrti bola podobná, ako býva pri sústredení mysle, snívaní či meditovaní.

slovakia

left justify in out

Odborníci opísali svoje poznatky v štúdii zverejnenej vo vedeckom časopise Frontiers In Aging Neuroscience. TASR o tom informovala na základe správy stanice Sky News.

 

img

 

Štúdia sa týka 87-ročného muža s epilepsiou, ktorého mozog vedci skúmali pomocou elektroencefalografie, keď náhle dostal infarkt a na mieste zomrel. Elektroencefalograf však naďalej zapisoval jeho mozgovú aktivitu počas, aj tesne po jeho smrti.

 

Možno vás zaujme: Vedci sa veľmi obávajú mozgového čipu Elona Muska!

 

Vedci si následne všimli, že 30 sekúnd pred a 30 sekúnd po zastavení srdcovej činnosti došlo u pacienta k zmene v mozgových vlnách typu gama, ktoré sú spájane so sofistikovanejšími kognitívnymi funkciami mozgu. K podobným zmenám v mozgovej aktivite dochádza, keď sa človek sústredí, sníva, medituje, spomína si na niečo, či keď spracováva informácie.

 

Zaznamenanie týchto mozgových vĺn, známych odborne ako neurónové oscilácie, v momente smrti opäť nastoľuje otázku, či umieranie sprevádzajú spomienky na prežitý život, komentuje Sky News.

 

img

 

„Tieto zistenia spochybňujú naše doterajšie chápanie toho, kedy presne končí život,“ povedal hlavný autor štúdie Ajmal Zemmar, ktorý pôsobí ako neurochirurg na Louisvillskej univerzite v americkom štáte Kentucky. Nové zistenia môžu mať navyše vplyv aj na ďalší výskum o správnom načasovaní darovania orgánov, dodal Zemmar.

 

Z výskumu však podľa Zemmara vyplýva aj to, že ľudia môžu vo svojich posledných momentoch prežívať „niektoré z najkrajších momentov, ktoré vo svojom živote zažili“.

 

Vedci však zároveň upozornili, že ide o vôbec prvú štúdiu svojho typu, ktorá sa navyše týka mozgu už ovplyvneného epilepsiou. Štúdia však môže pripraviť pôdu pre ďalší výskum v tejto oblasti.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ 22. 2. 2022, dvojitá svadba sestier, z ktorých má jedna dokonca dvojičky, v bratislavskom Ružinove!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies