Csáky sa stal podpredsedom výboru vďaka FIDESZ

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 12:24 • 2 min
Csáky sa stal podpredsedom výboru vďaka FIDESZ

BRATISLAVA – Slovenský europoslanec Pál Csáky bol zvolený za podpredsedu petičného výboru Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Csáky sa však podľa informácií agentúry SITA do funkcie nedostal cez kvóty, ktoré majú pridelené slovenskí europoslanci združení v EPP. Svoje miesto mu prepustil maďarský FIDESZ, ktorý je tiež členom EPP. „Netajím sa, že som dostal pomoc od nemeckej CDU a maďarského FIDESZ,“ povedal dnes pre agentúru SITA Csáky. Podľa neho v hre o toto miesto boli Nemci, Taliani a Maďari. „Došlo k rošáde a miesto pripadlo FIDESZ. Ten však nemal v tomto výbore riadneho člena, ktorý by mohol takúto funkciu zastávať, preto miesto ponúkli slovenskej delegácii,“ uviedol Csáky.

 

Podľa informácií agentúry SITA Csáky nemá v Bruseli kanceláriu medzi slovenskými ľudovcami, ale má ju spolu s maďarskými europoslancami z FIDESZ. „V Štasburgu sú mojimi susedmi poslanci zo Slovenska József Nagy a Anna Záborská. V Bruseli mi ponúkli lepšiu kanceláriu s tromi miestnosťami,“ zdôvodnil výber miesta kancelárie Csáky. 

 

Výbor pre petície je podľa Csákyho jediný vybor Európskeho parlamentu, ktorý podľa vlastného štatútu má udržiavať priame kontakty s občanmi členských krajín EÚ. „Na nás sa môže obrátiť každý občan EÚ, ktorý má dojem, že jeho práva boli ukrátené,“ povedal Csáky. Chce, aby každá petícia bola posúdená seriózne a spravodlivo, nezávisle od toho, z ktorej krajiny príde podanie. „Uvedomujem si, že na tomto poste zastupujem európske inštitúcie a spravodlivé rozhodnutia výboru môžu prispieť k zvýšeniu dôvery občanov členských štátov EÚ,“ zdôraznil.

 

Podľa vedúceho slovenskej delegácie strany Smer-SD vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente Vladimíra Maňku nie je dôležité, či je niekto štvrtý podpredseda výboru. „Oveľa dôležitejšie je získať celoeurópsku agendu. To je významný post,“ povedal Maňka dnes pre agentúru SITA. Podľa neho Smer-SD získal členstvo a náhradníctvo v takých výboroch, v akých si členstvo želal. „Teraz bude zaujímavé, k akej agende sa poslanci dostanú,“ dodal. Monika Flašíková Beňová bude pôsobiť v tomto volebnom období vo výbore pre ľudské práva. Ako náhradníčka bude pôsobiť vo výbore pre životné prostredie. Boris Zala je členom zahraničného výboru a ako náhradník je vo výbore pre petície. Monika Smolková je členkou výboru pre regionálny rozvoj a náhradníčkou vo výbore pre kultúru. Maňka pôsobí v rozpočtovom výbore. Zároveň je náhradníkom vo výbore pre priemysel, energetiku a inovácie. 

 

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec bude pôsobiť vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. "Veľmi sa teším na prácu v tomto výbore, kde chcem pracovať najmä na odstraňovaní prekážok v budovaní spoločného trhu a taktiež chcem prispieť k pokroku v budovaní spoločného digitálneho trhu. Považujem to za kľúčové pre riešenie zamestnanosti v EÚ, ale aj doma na Slovensku," povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA. Štefanec zároveň bude ako náhradník pôsobiť v rozpočtovom výbore. 

 

Náhradník vo výbore môže podávať rôzne návrhy, ale hlasovať môže iba vtedy, keď nie je prítomný na rokovaní výboru jeho plnohodnotný člen. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies