Črtá sa prvé odsúdenie vysokého funkcionára v súvislosti so škandálmi FIFA

NETKY.SK • 25 Október 2017, 10:58 • 2 min
Črtá sa prvé odsúdenie vysokého funkcionára v súvislosti so škandálmi FIFA

NEW YORK - Sudca a bývalý generálny sekretár Guatemalskej futbalovej federácie Héctor Trujillo by sa mal stať v USA prvým odsúdeným v súvislosti so škandálmi Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Šesťdesiatriročný Trujillo sa v stredu postaví pred federálny súd v Brooklyne.

slovakia

left justify in out

Generálna prokuratúra USA ho obvinila z vydierania, podvodu a prania špinavých peňazí. Trujillo ešte v júni priznal, že prijal úplatky a uviedol, že nenapadne rozsudok s trestom nižším než 57 mesiacov. Trujilla zadržali v decembri 2015 na výletnej lodi kotviacej na Floride, v tom čase bol generálnym sekretárom Guatemalskej futbalovej federácie.

Funkcionár priznal, že prijal úplatky vo výške takmer 200 000 amerických dolárov od spoločnosti, ktorá sa snažila zaistiť si športové marketingové kontrakty. Prokurátori uviedli, že by mal byť odsúdený na viac ako tri roky a zaplatiť odškodné 415 000 dolárov, obhajcovia žiadajú trest bez väzenia za kriminálne činy v rokoch 2009 - 2016. Podľa dohody o priznaní viny v niektorých bodoch žaloby sa Trujillo nebude brániť rozsudku, ak bude nižší ako štyri roky a deväť mesiacov. Takisto súhlasil s prepadnutím 175 000 dolárov.

Vyšetrovanie korupčných škandálov v USA spájaných s FIFA viedlo k obžalobám či priznaniam viny viac ako 40 ľudí a marketingových agentúr, ktoré do toho boli zainteresované od roku 2015. Mnohé obvinenia sa týkajú úplatkov pri organizovaní regionálnych turnajov či kvalifikačných zápasov majstrovstiev sveta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies