Colníci zaistili falzifikáty náhradných dielov do automobilov

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 18:05 • 2 min
Colníci zaistili falzifikáty náhradných dielov do automobilov

BRATISLAVA - Colníci Kriminálneho úradu finančnej správy a Colného úradu Žilina v utorok 26. júla v noci preverili jednu maloobchodnú prevádzku a tri veľkokapacitné sklady.

slovakia

left justify in out

Zamerali sa na spoločnosť, ktorá sa oficiálne zaoberá predajom náhradných dielov na najpredávanejšie značky osobných áut. Colníci počas akcie skontrolovali vyše 45 000 skladových položiek, čo predstavovalo viac ako 160 000 kusov náhradných dielov. Zaistili pritom 203 kusov náhradných dielov s tým, že ide pravdepodobne o falzifikát. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková s tým, že colníci vyšetrovali obchod s falošnými dielmi tajne takmer šesť mesiacov.


Hodnota zaisteného tovaru je podľa údajov kontrolovanej spoločnosti takmer 7 000 eur. Originálne náhradné diely, ktoré spĺňajú prísne kvalitatívne a bezpečnostné kritéria, by v rovnakom množstve mali hodnotu šesť až sedemkrát vyššiu, teda takmer 45 000 až 50 000 eur.


Tovar prepravený z Poľska do slovenskej distribučnej spoločnosti počas jedného dňa dodala spoločnosť konkrétnym odberateľom, ktorými sú v drvivej väčšine malé autoservisy. Od objednania náhradného dielu po jeho montáž do automobilu tak uplynulo 24 až 48 hodín. Obchod takto sťažoval odhalenie obchodovania s náhradnými dielmi a tiež eliminoval riziko, že colníci zachytia väčšie množstvo falzifikátov náhradných dielov v distribučnej spoločnosti.


Nebezpečenstvo páchania takejto protiprávnej činnosti spočíva podľa finančnej správy v poškodzovaní a oklamaní spotrebiteľa, ktorý si zakúpi náhradný diel o ktorom je presvedčený, že má vlastnosti originálu. Väčšie nebezpečenstvo však generujú takto použité náhradné diely vyrobené z nekvalitných materiálov namontované do vozidla. Následkom toho môže vzniknúť dopravná nehoda. Dopravné nehody spôsobené napríklad zlyhaním brzdového systému zostaveného z falzifikátov náhradných dielov mávajú často fatálne následky, dodáva Finančné riaditeľstvo SR.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies