Kyjev priznal porážku v otázke tranzitu ruského plynu!

NETKY.SK • 2 Október 2021, 11:23 • 2 min
Kyjev priznal porážku v otázke tranzitu ruského plynu!

MOSKVA – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj urobil chybu, keď odmietol uzavrieť priamu zmluvu s Ruskom o dodávkach plynu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom bývalý poslanec Najvyššej rady ukrajinského parlamentu Jevgenij Muraev. Kremeľ tvrdí, že prísľuby o priamych dodávkach plynu stále platia, ale ukrajinský vodca tieto signály ignoruje.

 

„Okamžite boli zaslané dve zmluvy: predĺženie tranzitu a priama zmluva. Jedná bola podpísaná a druhá odmietnutá. Z finančného hľadiska ide o katastrofu viac ako jednej miliardy dolárov,“ povedal Muraev.

 

img

 

Kto ponesie zodpovednosť

Považuje to za problém kyjevských úradov, ktoré budú musieť hľadať, kde si požičať peniaze. „Nech už je rozhodnutie akékoľvek, nakoniec za všetko zaplatia obyvatelia Ukrajiny. Je to zločin. Bezpečnosť života je zodpovednosťou vlády. Najali sme ju, aby nám poskytla podmienky pre existenciu. Ak vláda v dôsledku chyby privedie niekoho k tomu, že zamrzne, dopúšťa sa trestného činu,“ zdôraznil politik.

 

img

 

Muraev naznačil, že pre Kyjev bude ťažké nájsť veriteľov, pretože sa obávajú, že „obyvatelia Ukrajiny môžu vyjsť do ulíc“. Vyjadril tiež presvedčenie, že Zelenskyj bude musieť niesť zodpovednosť za vysoké ceny plynu pre obyvateľstvo.

 

Reverzné nákupy

Ukrajina od konca roku 2015 nenakupuje plyn priamo z Ruska, ale používa systémy reverzného obstarávania z Európy. Od minulého roka asi polovica tranzitných objemov bezprostredne zostáva na území Ukrajiny, zatiaľ čo predtým Kyjev dostával plyn na hranici s Ruskom, previedol ho cez svoj plynovod a odovzdával ho späť Gazpromu na ďalší export do Európy.

 

Reverzné nákupy sú drahšie ako priame nákupy, ale ukrajinské úrady tvrdia, že dovoz paliva priamo z Ruska by ohrozil suverenitu krajiny.

 

Mohlo by vás zaujímať: Gazprom zastavil tranzit plynu cez Ukrajinu. Kyjev kritizuje Budapešť pre dohodu s Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies