Šeliga nechal vyviesť Kotlebovcov z rokovacej sály parlamentu, ako dôvod uviedol toto

NETKY.SK • 3 November 2020, 13:53 • 2 min
Šeliga nechal vyviesť Kotlebovcov z rokovacej sály parlamentu, ako dôvod uviedol toto

Povinnosť preukázať sa negatívnym testom majú podľa podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu aj poslanci.

slovakia

left justify in out

Práve preto sa člen strany Za ľudí, ktorý je vo vedení NR SR a viedol zasadnutie zákonodarného zboru rozhodol vykázať zo sály tých volených zástupcov ľudu, ktorí nepredložili doklad o negatívnom teste.

 

 

Vylúčil poslancov za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Ani po jeho výzve mu doklad o tom, že absolvovali negatívny antigénový test, alebo PCR-test. Nevedia tak podľa neho preukázať, že nemajú COVID-19.

 

Predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý sám COVID-19 prekonal, si myslí, že právo neukazovať takýto doklad im dáva Úrad na ochranu osobných údajov SR. Ten totiž vo svojom stanovisku toto právo spochybnil a podľa úradu tak ľudia nemusia preukazovať svoj zdravotný stav.

 

 

Kotleba povedal, že navyše ani nevie, komu má takéto potvrdenie predložiť. Šeliga mu oponoval paragrafom 32 zákona o rokovacom poriadku. Ten mu ukladá povinnosť zabezpečiť nerušené rokovanie a predloženie spomenutého potvrdenia považuje za súčasť pokojného rokovania.

 

Šeliga pochválil poslancov ostatných strán, ale aj nezaradených zákonodarcov okolo expremiéra Petra Pellegriniho, že ráno pri vstupe do NR SR potvrdenie predložili. V minulosti z NR SR Kotlebovcov vykázal aj predseda NR SR Boris Kollár, keďže poslanci ĽSNS si nechceli nasadiť rúška.

 

Šeliga neskôr dodal, že poslanci ĽSNS sa teraz nemôžu zúčastniť na rokovaní ani sa zapájať do rozpravy či hlásiť sa s faktickými poznámkami. Môžu ale hlasovať. „Informovali sme o tomto postupe okresný úrad s tým, že sa odmietli preukázať a budú riešení v správnom konaní. Predpokladám, že dostanú pokuty 1 650 eur,” povedal. 

 

 

Doplnil, že ak aj v stredu (4. novembra) odmietnu ukázať potvrdenie o negatívnom teste, budú vykázaní znovu. Podotkol, že ak v pléne sedel poslanec, ktorý je pozitívny, bude trestne stíhaný za podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

Šeliga zároveň poukázal na poslanca Jozefa Šimka (ĽSNS), ktorý je primátorom v Rimavskej Sobote. Šimko ráno v parlamente odmietol ukázať svoje potvrdenie, no žiada ho od poslancov mestského zastupiteľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies