AKTUALIZÁCIA: Jill Bidenová sa stretla s manželkou Volodymyra Zelenského!

NETKY.SK • 8 Máj 2022, 08:28 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Jill Bidenová sa stretla s manželkou Volodymyra Zelenského!

BRATISLAVA - Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová dnes nečakane odišla z východného Slovenska na Ukrajinu, kde sa stretla s manželkou tamojšieho prezidenta. Tá sa ukázala po prvý raz na verejnosti od začiatku ruskej invázie.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 16:48 (8. 5. 2022) 

 

Prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová v nedeľu neohlásene navštívila Ukrajinu, kde sa na Deň matiek stretla s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

 

img

 

Bidenová na Ukrajinu vycestovala zo Slovenska, kde navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, odkiaľ autom odišla do ukrajinského mesta Užhorod. Prvá dáma USA strávila na Ukrajine asi dve hodiny a s Olenou Zelenskou sa stretla v budove miestnej školy.

 

„Chcela som prísť na Deň matiek. Myslela som si, že je dôležité ukázať ukrajinskému ľudu, že táto vojna musí skončiť... a že obyvatelia Spojených štátov stoja pri Ukrajincoch," uviedla Bidenová.

 

Prvé dámy sa stretli v budove školy, ktorá v súčasnosti poskytuje ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou, pričom pred príchodom novinárov prvé dámy sedeli a diskutovali pri jednom stole.

 

Zelenská počas stretnutia poďakovala Bidenovej za jej „odvážny čin“.„Rozumieme tomu, čo to znamená pre prvú dámu Spojených štátov, prísť sem počas vojny, keď sú každý deň podnikané vojenské akcie a kde každý deň hučia sirény,“ vyhlásila Zelenská.

 

img

 

Tá sa počas stretnutia s Bidenovou objavila na verejnosti vôbec prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu, uvádza AFP. Z bezpečnostných dôvodov sa totiž ukrajinská prvá dáma spolu so svojimi deťmi zdržiava na neznámom mieste.

 

Bidenová a Zelenská sa po spoločnom stretnutí pripojili ku skupine detí, ktoré sú dočasne ubytované v škole, a vyrábali s nimi z papierových vreckoviek medvedíkov. Tí mali poslúžiť ako darček ku Dňu matiek.

 

Aktualizácia 15:35 (8. 5. 2022) 

 

Tri dni trvajúca návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej na Slovensku je veľkým gestom. Vyzdvihla tým pomoc a solidaritu obyvateľov Slovenska voči ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽaNO) po návšteve manželky amerického prezidenta na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

 

 

Ako uviedol, počas rozhovorov s policajtmi, colníkmi, hasičmi, vojakmi a dobrovoľníkmi, ktorí na ukrajinsko-slovenskej hranici pôsobia od začiatku vojnového konfliktu, Bidenová ocenila ich prácu. „Bolo vidieť, že si to veľmi váži. Ocenila a vyzdvihla aj ich ľudskosť, ktorú do celej práce vnášajú,“ povedal s tým, že o ich správaní k vysídlencom sa mala Bidenová dozvedieť od ukrajinských matiek, s ktorými sa v nedeľu stretla v Košiciach.

 

Aktualizácia 14:30 (8. 5. 2022)

 

Prvá dáma USA Jill Bidenová v sprievode predsedu vlády SR Eduarda Hegera, jeho manželky a ministra vnútra Romana Mikulca (obaja OĽaNO) v nedeľu napoludnie navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Zaujímala sa o prácu dobrovoľníkov a zložiek pomáhajúcich ukrajinským vojnovým utečencom. 

 

Bidenová sa priamo na hraničnom priechode porozprávala aj s tamojšími hraničnými policajtmi, hasičmi a pristavila sa aj pri dobrovoľníkoch pracujúcich v hangári hraničného priechodu. O dianí v súvislosti s utečencami na priechode a zaangažovaní jednotlivých zložiek ju oboznámil zástupca migračného úradu SR Branislav Tichý. Prvá dáma USA im vyjadrila vďaku za prácu, ktorú v tejto neľahkej situácii vykonávajú.

 

img

 

V provizórnej kaplnke sa na konci hodinovej návštevy spolu s ostatnými pomodlila za Ukrajinu, všetkých ľudí, ktorí na Slovensko prichádzajú z vojnou zmietanej krajiny a rovnako za tých, ktorí im pomáhajú. Na záver sa tiež poďakovala všetkým ľuďom na Slovensku, že otvorili svoje domovy a srdcia ukrajinským utečencom. Upozornila, že USA stoja v súvislosti so vzniknutou situáciou pri Slovákoch. Následne sa cez hranicu s delegáciou presunula na Ukrajinu.

 

Dobrovoľníci pomáhajúci ľuďom utekajúcim pred vojnou vnímajú návštevu prvej dámy USA Jill Bidenovej ako veľkú poctu, na jej príchod sa však zvlášť nepripravovali. Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom je v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine najvyťaženejším. V čase návštevy Bidenovej bol v prevádzke len pre nákladné autá a jej návšteva bola tiež spojená s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

 

Pôvodný článok: 

 

Prvá dáma USA Jill Bidenová si po príchode do Bratislavy uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na sociálnej sieti o tom informovala americká ambasáda na Slovensku. „Musíme chrániť slobodu médií a bojovať proti korupcii. Nikdy nezabudneme na Tvoju odvahu, Ján,“ odkázalo veľvyslanectvo USA. Bidenová vzdala hold Kuciakovi a Kušnírovej položením kvetov k ich pamätníku na bratislavskom Námestí SNP.

 

 

Potom absolvovala na veľvyslanectve stretnutie s rodinami amerických diplomatov.

 

Dnes ju v Košiciach privítajú tamojší primátor Jaroslav Polaček a predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Pri autobusovej stanici navštívi krízové centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Pri príležitosti Dňa matiek absolvuje stretnutie so slovenskými a ukrajinskými mamami i deťmi.

 

Prečítajte si tiež: Geissenovci sú na Slovensku. Kde boli a kam sa chystajú?

 

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa stretne s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, jeho manželkou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom (obaja OĽaNO). Navštívia dobrovoľníkov a predstaviteľov zložiek, ktoré zabezpečujú východnú hranicu a pomáhajú utečenom z Ukrajiny.

 

 

V pondelok sa podľa agentúry AP plánuje stretnúť aj s ďalšími členmi slovenskej vlády a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý privítal Bidenovú na letisku, vyhlásil, že jej návšteva je potvrdením výborných slovensko-amerických vzťahov. Vníma ju „aj ako prejav uznania za to, že naša vláda a občania stoja za Ukrajinou a denne to preukazujú konkrétnymi činmi".

 

Možno vás zaujme: Donald Trump neuspel na súde. Pomôže mu Elon Musk?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies