Sme rodina: Presadili sme nové návrhy na pomoc tým najslabším!

NETKY.SK • 25 November 2021, 08:22 • 2 min
Sme rodina: Presadili sme nové návrhy na pomoc tým najslabším!

BRATISLAVA - Hnutiu Sme rodina sa podaril veľký krok. Plénum včera schválilo návrh o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ZŤP, pomoci tehotným ženám alebo deťom v núdzi. V druhom balíku navyšujú pomoc intervenčným centrám, kde sa príspevky štátu zvyšujú prvýkrát od roku 2012. Milan Krajniak prejavil kus pokory a nezabudol poďakovať aj politickým oponentom.

slovakia

left justify in out

"Opäť pomôžeme osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, tehotným ženám či deťom v neľahkej situácii," vyjadrilo hnutie Sme rodina.

 

 

Kompenzácia sa môže týkať napríklad úpravy bytu, kúpy vozidla či pomôcky. Upraví sa určovanie výšky príspevku. Osoby s najnižšími príjmami by tak mali dostať kompenzáciu v takmer plnej výške.

 

"Zvyšujeme finančný príspevok pre osoby so ZŤP s najnižšími príjmami a znižujeme ich finančnú spoluúčasť. Predlžujeme ochrannú lehotu tehotných žien na šesť mesiacov od zániku nemocenského poistenia. Rušíme papierovú PN a nahrádzame ju elektronickou. Zvyšujeme finančnú podporu na spolufinancovanie sociálnych služieb. Prinášame náhradné výživné v plnej výške. Ak rodič neplatí výživné, dieťa dostane náhradné výživné, ktorým mu zároveň odstraňujeme jeho horný limit."

 

"Národná rada SR dnes odobrila návrhy pomoci ZŤP, ženám a rodinám, ktoré pripravilo naše ministerstvo. Ponúkam NAJLEPŠÍ DÔKAZ, že sme priniesli výborné a prospešné zákony - podporili ich poslanci naprieč celým parlamentom. Bez ohľadu na politické tričká. Veľmi im za to ďakujem," napísal ďakovne Milan Krajniak ešte včera na sociálnej sieti.

 

 

ZŤP ľudia budú podľa Krajniaka prispievať na vybrané kompenzačné pomôcky menej než doteraz. Rovnako budú môcť získať príspevok na úpravu vozidla pre svoje potreby priamo pri jeho výrobe. "Aby sme zlepšili situáciu s počtom posudkových lekárov, zvýšili sme hornú vekovú hranicu, kedy ešte môžu posudzovať."

 

img

 

Pomoc intervenčným centrám

V druhom balíku navyšujú pomoc intervenčným centrám, kde sa príspevky štátu zvyšujú prvýkrát od roku 2012. Zariadenia na pomoc týraným ženám a deťom, rovnako aj zariadenia pre ľudí pre bez domova získajú po novom namiesto doterajších 150 eur mesačne na osobu až 250 eur. Na druhú stranu sa zvyšujú aj pokuty za delikty pri poskytovaní sociálnych služieb z 2 000 eur až na 5 000 eur.

 

img

 

Tehotné ženy
Parlament posunul na ďalšie rokovanie návrh hnutia Sme rodina na predĺženie ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktoré prišli o prácu, zrušenie papierovej "PN" a zrušenie ročného zúčtovania v sociálnom poistení. "O tomto ešte raz bude parlament rokovať. Je to ale rovnako prospešný a kvalitný zákon ako tie predchádzajúce a verím, že sa dočká rovnakej podpory."

 

img

Milan Krajniak prejavil kus pokory a poďakoval sa na sociálnej sieti i svojim politickým oponentom: "Okrem toho, že sa chcem ešte raz poďakovať všetkým poslancom bez rozdielu politickej príslušnosti, dovolím si spomenúť aj predchádzajúceho ministra Richtera. Parlament schválil aj medzinárodnú zmluvu o sídle Európskeho orgánu práce na Slovensku. Začiatok jej pôsobenia u nás riešil vtedy ešte predchádzajúci minister a ja sa mu chcem v rámci dobrej politickej kultúry poďakovať za začatie tejto práce. My sme na to, samozrejme, úspešne nadviazali, ale mám pocit, že treba vedieť oceniť dobré kroky aj od politických oponentov."

 

Možno vás zaujme: A je to tu! Plénum schválilo návrh o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ZŤP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies