Pri kúpe automobilu si treba všímať, či nebol počas povodní zatopený

NETKY.SK • 2 Júl 2020, 19:4 • 2 min
Pri kúpe automobilu si treba všímať, či nebol počas povodní zatopený

Na základe skúseností z minulých rokov sa krátko po lokálnych záplavách začínajú u niektorých predajcov či v inzercii objavovať zaplavené vozidlá. Moderné autá, ktoré majú množstvo elektroniky, môžu byť po zatopení v prevádzke na ceste životu nebezpečné.

slovakia

left justify in out

Horor pre elektroniku 

Moderné automobily plné elektroniky a s palubným počítačom môžu byť po zatopení životu nebezpečné, pretože u nich môže prakticky kedykoľvek dôjsť k nečakanej poruche, napríklad v elektroinštalácií alebo v elektronických systémoch, ale aj v iných častiach vozidla vplyvom korózie. Potom sa môže stať, že auto vo vysokej rýchlosti, napríklad aj uprostred diaľnice, môže úplne zlyhať a vystaviť tak šoféra smrteľnému nebezpečenstvu.

 

img

 

Pozor na bahno 

Dôkladne treba preverovať, v akej oblasti sa s autom jazdilo. Skontrolovať detailnejšie miesta, kde by sa mohli stopy zatopenia prejaviť, ako je napríklad bahno v rôznych ťažko prístupných miestach pod čalúnením dverí či sedadiel, za tesneniami, okolo dverí či pod plastovými krytmi alebo pod palubnou doskou.

 

Znaky zatopenia automobilu 

Veľa tiež napovie väčšia miera korózie pod kobercom v batožinovom priestore alebo na iných miestach vozidla, ale aj zápach po blate. Často dochádza aj ku "zvláštnym poruchám na elektroinštalácii," popisuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

 

img

 

Rada pre zákazníka 

Podobne môžu postupovať aj zákazníci. Rozhodne by mali v kúpnej zmluve požadovať potvrdenie o tom, že automobil nebol zatopený, aby prípadne mohli žiadať vrátenie peňazí v rámci reklamácie alebo v súdnom konaní.

 

img

 

Ako po povodniach v minulosti, tak aj po tohtoročných, sa budú ľudia snažiť predávať vytopené vozidlá. "Naši výkupní špecialisti sú dobre vyškolení, takže sú schopní tento problém odhaliť", ozrejmila Topolová. 

 

img

 

"Pokiaľ by sa predsa len stalo, že aj napriek našim detailným kontrolám zatopený automobil vykúpime a nový majiteľ tento fakt neskôr zistí, v rámci našej doživotnej garancie na právny pôvod vozidla mu vrátime späť celú sumu, ktorú za automobil zaplatil," dodala na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona