„Nepošleme na Ukrajinu raketový systém, ktorý by dokázal zasiahnuť Rusko," povedal Biden.

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 17:02 • 2 min
„Nepošleme na Ukrajinu raketový systém, ktorý by dokázal zasiahnuť Rusko," povedal Biden.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v pondelok vylúčil možnosť, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine raketový systém, ktorým by Kyjev dokázal zasiahnuť ruské územie. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej služby Sky News a agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Nepošleme na Ukrajinu raketový systém, ktorý by dokázal zasiahnuť Rusko," povedal Biden.

 

Americká stanica CNN s odvolaním sa na viacerých nemenovaných predstaviteľov v piatok uviedla, že USA zvažujú dodať Ukrajine v rámci nového balíka vojenskej pomoci moderný delostrelecký salvový raketový systém (MLRS), ktorý Kyjev žiada.

 

img

 

Tento systém dokáže vystreliť rakety do vzdialenosti stoviek kilometrov, teda omnoho ďalej než sú schopné raketové systémy, ktoré majú ukrajinské sily momentálne k dispozícii.

 

Kyjev od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už pravdepodobne podnikol viacero cezhraničných útokov na ruské územie. Ukrajinskí predstavitelia ich však doposiaľ nepotvrdili a ani nevyvrátili, pripomenula CNN.

 

img

 

Moskva varovala, že akékoľvek ohrozenie Ruska by znamenalo eskaláciu konfliktu. Západným krajinám zároveň odkázala, že vyzbrojovaním Ukrajiny zo seba robia legitímne ciele útoku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies