Clintonová vyhrala v primárkach v Južnej Karolíne

NETKY.SK • 28 Február 2016, 08:40 • 2 min
Clintonová vyhrala v primárkach v Južnej Karolíne

COLUMBIA - Hillary Clintonová s výrazným náskokom porazila svojho rivala Bernie Sandersa v sobotňajších demokratických primárkach v Južnej Karolíne a to najmä vďaka silnej podpore zo strany černošských demokratov.

slovakia

left justify in out

Clintonovej víťazstvo tak posilnilo jej pozíciu v primárkovom maratóne a prekrylo trpké spomienky na prehru, ktorú utrpela v Južnej Karolíne v súboji s Barackom Obamom pred ôsmimi rokmi, píše agentúra AP.

"Južnej Karolíne, dobrovoľníkom, na ktorých stojí naša kampaň a priaznivcom, ktorí ju poháňajú vpred: ďakujem," napísala Clintonová na Twitteri.

Vermontský senátor Sanders, ktorý svoju sobotňajšiu prehru vopred očakával, z Južnej Karolíny odcestoval ešte pred zatvorením volebných miestností a svoju pozornosť už sústredil na štáty, v ktorých prebehnú primárky počas tzv. "super utorku" (1. marec). Svojej súperke zablahoželal k víťazstvu, no zároveň podotkol, že kampaň sa ešte len rozbieha.

Sanders pripomenul, že získal "rozhodujúce víťazstvo" v New Hampshire, kým Clintonovej sa teraz podarilo to isté v Južnej Karolíne.

"Ďalší na rade je super utorok," vyhlásil Sanders a dodal, že jeho "politická revolúcia obyčajných ľudí sa šíri štát po štáte" a "teraz sa nezastaví".

Predbežné výsledky exit pollov tlačových agentúr a amerických televíznych sietí naznačujú, že Clintonovú podporilo osem z každých desiatich černošských voličov, ktorí v Južnej Karolíne tvoria približne 60-percentnú väčšinu. Clintonová takisto získala väčšinu hlasov od žien a voličov nad 30 rokov.

Bernieho Sandersa naopak volili najmä voliči mladší než 30 rokov a prevažne belosi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies