Clintonová odsúdila násilie v Sýrii, Británia odporúča opustiť krajinu

NETKY.SK • 21 Apríl 2011, 07:13 • 2 min
Clintonová odsúdila násilie v Sýrii, Británia odporúča opustiť krajinu

Clintonová odsúdila násilie v Sýrii, Británia odporúča opustiť krajinu

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes kritizovala represívne zákroky sýrskeho režimu voči pokojne protestujúcim a vyhlásila, že vláda sýrskeho prezidenta Bašara Asada musí zastaviť svojvolné zatýkanie ľudí a mučenie zatknutých.
      Odsúdila tiež násilnosti časti protestujúcich a zdôraznila, že politický proces sa musí začať riešením požiadavky Sýrčanov na "podstatnú a trvácnu reformu".
      Osobitné obavy vyjadrila o mesto Homs, kde počas víkendu došlo k zrážkam medzi protestujúcimi a bezpečnostnými silami, V utorok tam vojaci strieľali ostrými nábojmi do stoviek protivládnych demonštrantov a niekoľko ľudí zabili. Clintonová povedala, že správy z Homsu sa ťažko overujú, pretože Sýria zablokovala prístup žurnalistov do viacerých oblastí.
      Tisíce študentov dnes pokračovali v demonštráciách proti autoritárskemu režimu Sýrie, odmietajúc oznámenie prezidenta o reforme. Sýria v utorok zrušila výnimočný stav, ktorý v krajine platil 50 rokov, avšak odbojné davy protestujúcich obvinili dnes Asada, že sa jednoducho pokúša získať čas a zostať pri moci.
      Britské ministerstvo zahraničných vecí dnes odporučilo Britom, aby zvážili odchod zo Sýrie komerčnými letmi "vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Sýrii". Británia nezvažuje evakuáciu svojich občanov zo Sýrie, keďže komerčné letecké spoje zatiaľ lietajú normálne, uviedlo ministerstvo. A dodalo, že "britskí občania preto môžu odcestovať, ak sa pre to rozhodnú".
      V piatok sa očakávajú nové protesty a britskí diplomati varovali, že zrejme opäť dojde k násilným zrážkam medzi bezpečnostnými silami a demonštrantmi.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies