Členské štáty EÚ oficiálne schválili dohodu CETA

NETKY.SK • 29 Október 2016, 06:39 • 2 min
Členské štáty EÚ oficiálne schválili dohodu CETA

BRUSEL - Členské štáty EÚ odsúhlasili dnes oficiálne dohodu o voľnom obchode s Kanadou (CETA). Rada EÚ to oznámila dnes prostredníctvom vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ku schváleniu dohody došlo krátko po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko prelomil svoj doterajší odmietavý postoj k tomuto dokumentu a umožnil tak jeho podpísanie v mene celého Belgicka. S CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.

 

"S potešením môžem potvrdiť, že EÚ je pripravená podpísať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu s Kanadou," citovala Rada EÚ vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica ako predstaviteľa krajiny predsedajúcej v súčasnosti tomuto orgánu.

 

"Predstavuje to míľnik v obchodnej politike EÚ a náš záväzok voči nej," vyjadril sa Fico, pričom označil CETA za "modernú a pokrokovú dohodu, otvárajúcu dvere novým príležitostiam a zároveň chrániacu dôležité záujmy". "Navyše má potenciál vytýčiť cestu vpred k budúcim obchodným dohodám," dodal.

 

Podľa zverejneného vyhlásenia prijala Rada EÚ písomným postupom celý "balík rozhodnutí" ohľadne CETA, ktorého súčasťou je okrem rozhodnutia o samotnom podpísaní tohto dokumentu aj rozhodnutie o jeho predbežnom uplatňovaní a rozhodnutie požiadať o súhlasné stanovisko Európsky parlament.

 

Dnešné oznámenie o schválení CETA členskými štátmi EÚ podľa DPA znamená, že už v priebehu niekoľkých dní sa môže v Bruseli uskutočniť summit EÚ-Kanada, na ktorom by mal dohodu podpísať kanadský premiér Justin Trudeau. 

 

Summit bol pôvodne naplánovaný na štvrtok, po neúspechu rokovaní o CETA v Belgicku však kanadská delegácia cestu do Bruselu odriekla.

 

Predstavitelia EÚ a Kanady podpíšu dohodu CETA v nedeľu

Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu (CETA) medzi EÚ a Kanadou podpíšu lídri už túto nedeľu na summite v Bruseli. Prostredníctvom siete Twitter to oznámil v noci na dnes predseda Európskej rady Donald Tusk, načo potvrdil účasť na ohlásenom stretnutí aj kanadský premiér Justin Trudeau.

 

"Misia splnená! Práve som sa dohodol s premiérom Justinom Trudeauom, že summit EÚ-Kanada sa uskutoční túto nedeľu," citovala Tuskov príspevok agentúra DPA. Rovnakú informáciu zverejnil na Twitteri aj Trudeau, podľa ktorého ide o "úžasnú správu" a CETA prinesie Kanade "rast strednej triedy a posilnenie ekonomiky".

 

Summit EÚ-Kanada spojený s podpisom CETA bol pôvodne naplánovaný na štvrtok 27. októbra, kanadská delegácia však cestu do Bruselu odriekla po neúspechu rokovaní v Belgicku, kde vláda zatiaľ nemohla k tejto dohode pristúpiť. Situácia sa zmenila po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko v piatok zmenil svoj odmietavý postoj. Rada EÚ následne oznámila, že členské štáty Únie oficiálne odsúhlasili podpísanie dohody s Kanadou, ako i jej predbežné uvedenie do platnosti.

 

S dohodou CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies