Čižnárovi a Lipšicovi chýba trestnoprávna zodpovednosť firiem

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 15:18 • 2 min
Čižnárovi a Lipšicovi chýba trestnoprávna zodpovednosť firiem

BRATISLAVA – Prečo Slovensko doteraz nezaviedlo trestnú zodpovednosť právnických osôb, to sa dnes v parlamente pýtal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pri predstavovaní správy o činnosti prokuratúry v roku 2014.

slovakia

left justify in out

„Stále neviem, čo tomu bráni, či politická vôľa alebo podnikatelia,“ povedal Čižnár poslancom. Návrh zákona o zavedení trestnej zodpovednosti právnických osôb je pritom podľa jeho slov už dlhšie pripravený. Čižnár si myslí, že ak by na Slovensku existovala trestná zodpovednosť firiem, lepšie by sa objasňovali pochybné reštrukturalizácie a legálnym spôsobom by sa prečistilo firemné prostredie.

 

Generálny prokurátor súhlasí, aby pri odhaľovaní podvodov s DPH pomáhali nastrčené firmy, cez ktoré by sa porušenia zákonov dokazovali jednoduchšie. Čižnár vyzval aj na ďalšie vzdelávanie prokurátorov, policajtov aj sudcov, aby mohli lepšie bojovať proti zločinu. Slovensku podľa generálneho prokurátora chýba aj detenčné centrum pre páchateľov sexuálnych trestných činov. Čižnár upozornil aj na enormnú vyťaženosť prokurátorov, ich počet by sa mal zvýšiť. 

Trestná zodpovednosť právnických osôb chýba aj nezaradenému poslancovi Danielovi Lipšicovi. „Je pre mňa smutné, že po toľkých rokoch budeme zrejme posledná krajina v Európskej únii, ktorá tento inštitút zavedie“ konštatoval Lipšic. Exminister spravodlivosti a vnútra navrhol schváliť uznesenie, ktorým vyzýva vládu, aby do parlamentu predložila správu o stave príprav o zriadení detenčného ústavu. „Zriadenie detenčného ústavu môže predísť mnohým tragédiám. Alebo čakáme až na to, keď sa stane nejaká tragédia?“ konštatoval opozičný poslanec. Hlasovať o uznesení sa bude až na septembrovej schôdzi, dnes už parlament hlasovať nebude. Opoziční poslanci tento postup kritizovali s tým, že Smer tak umožnil odísť svojim zákonodarcom na prázdniny a rozprava o prokuratúre sa koná pred poloprázdnou sálou. 

 

Poslancovi za KDH Pavlovi Zajacovi chýbal v správe o činnosti prokuratúry väčší dôraz na najväčší problém súčasnosti, za ktorý označil korupciu vo verejnom priestore odhadovanú na 500 miliónov eur ročne. „Obyčajné sprosté podvody na ľuďoch“ sa podľa Zajaca dejú najmä pri veľkých zákazkách v stavebníctve so štátom, keď veľké firmy nevyplácajú tisícky živnostníkov, takto ich okrádajú, následne legálne prejdú reštrukturalizáciou a nič sa neudeje. „Pri Váhostave to konečne prasklo,“ dodal poslanec za KDH. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies