Civilný mimosporový poriadok prináša zásadné zmeny aj nové typy konaní

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 14:09 • 2 min
Civilný mimosporový poriadok prináša zásadné zmeny aj nové typy konaní

BRATISLAVA – Zásadné zmeny v doterajších mimosporových súdnych konaniach, ako aj nové typy takýchto konaní prináša Civilný mimosporový poriadok. Je jedným z troch nových procesných kódexov civilného práva, ktoré vstúpia do platnosti od 1. júla.

slovakia

left justify in out

Zmeny, ktoré zasiahnu dedičské konania, konania o spôsobilosti na právne úkony či konania o zverení maloletého do starostlivosti, predstavilo v týchto dňoch ministerstvo spravodlivosti. Podľa hovorcu rezortu Petra Bublu je v takýchto konaniach potrebná ingerencia štátu, vyvažovanie, hľadanie, udržiavanie a ochrana rovnováhy.

 

"Zmyslom poskytovanej ochrany v mimosporovom konaní je zistenie, čo možno najúplnejšieho stavu právnej veci a vyvodenie konkrétnej formy ochrany," vysvetlil Bubla. Pri dokazovaní musí byť aktívny samotný súd a môže vykonať aj dôkazy, ktoré účastníci nenavrhli.

 

Novej komplexnej úpravy sa dočkalo konanie o rozvode manželstva. Civilný mimosporový poriadok napríklad zaviedol sankciu za pasivitu toho z manželov, ktorý podal návrh na rozvod. Súd zastaví konanie, ak sa nedostaví na pojednávanie a neúčasť neospravedlní včas a vážnymi dôvodmi.

 

Súdne konanie by malo podľa ministerstva zrýchliť to, že notári v pozícii súdnych komisárov prevezmú od súdov časť agendy. Okrem tradičnej dedičskej agendy bude súd notára poverovať aj v konaní o umorení listín a v kompetencii notára bude aj konanie vo veciach solučných úschov.

 

V konaní o dedičstve budú môcť notári vydávať rozhodnutia počas celého priebehu dedičského konania. "Dedičské konanie prebehne v podstate celé u notára," ozrejmil Bubla. Vypúšťa sa osvedčenie o dedičstve, nahradí ho uznesenie vydané notárom. Ak počas konania o dedičstve zomrie poručiteľ, dedičstvo prechádza priamo na dedičov zomrelého dediča. Podľa hovorcu ministerstva to zrýchli a zlacní konanie.

 

Zásadnou zmenou prešlo aj konanie o spôsobilosti na právne úkony. Nebude ju možné odňať úplne, ale len obmedziť. Osoba, o ktorej spôsobilosti sa rozhoduje, má plnú procesnú spôsobilosť, aj keď jej bola skorším rozhodnutím obmedzená. Na ochranu jej práv koná zákonný zástupca, prípadne procesný opatrovník. V prípade, ak sú ich procesné úkony v rozpore, súd posúdi, ktorý úkon je v záujme tejto osoby.

 

Pri rozhodovaní o spôsobilosti súd vždy vypočuje osobu, o ktorej spôsobilosti sa koná, vysvetlil ďalej Bubla. Ak by bol takýto "výsluch" na ujmu jej zdravotného stavu, súd takúto osobu vzhliadne. Inštitút vzhliadnutia slúži na to, aby sa súd reálne oboznámil s osobou, o ktorej spôsobilosti na právne úkony práve rozhoduje. Takúto osobu si súd pozve, prípadne ju sudca sám navštívi. Osoba, o ktorej spôsobilosti sa koná, môže požiadať, aby sa zúčastňoval konania jej dôverník, ktorý nie je jej zástupcom.

 

Súdy budú po novom konať o návrate maloletého do cudziny pri jeho neoprávnenom premiestnení alebo zadržaní. Slovensko tak plní medzinárodný záväzok z Dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí. "Cieľom je zabezpečenie primárnej ochrany dieťaťa, aby o ňom rozhodoval súd v štáte, v ktorom má dieťa obvyklý pobyt a aby boli dodržiavané jeho práva nebyť oddelené od svojich rodičov a premiestnené a zadržiavané proti jeho vôli," priblížil Bubla.

 

Novými typmi mimosporového konania je aj konanie o zverení maloletého do predosvojiteľskej starostlivosti. Tiež aj konanie o zrušenie zápisu údajov do obchodného registra. To slúži na odstránenie nesprávnych zápisov spravidla po stránke materiálnej. Ako príklad možno podľa ministerstva uviesť zápis na základe listiny so sfalšovaným podpisom.

 

Civilný mimosporový poriadok prináša aj zmeny ohľadom konania o prípustnosti prevzatia a držania osôb v zdravotníckom zariadení. Súd tu má špeciálnu poučovaciu povinnosť, pričom musí zvoliť vhodný postup so zreteľom na zdravotný stav umiestneného človeka.

 

Posilňuje sa aj ingerencia prokurátora v mimosporových veciach. Po novom má právo podať návrh na začatie konania a právo vstúpiť do konania vo veciach, ktoré ustanoví zákon.

 

Rekodifikácia civilného procesného práva má za cieľ nahradiť 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Ten bol po novom rozdelený na tri časti. Okrem Civilného sporového poriadku začne od 1. júla platiť aj Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok. Po schválení kódexov v parlamente bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) uviedol, že ide o najväčšie legislatívne dielo za posledných desať rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies