Vzácny ružový diamant má nového majiteľa, zaplatil za neho rekordnú sumu

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:57 • 2 min
Vzácny ružový diamant má nového majiteľa, zaplatil za neho rekordnú sumu

ŽENEVA - Neznámy čínsky záujemca kúpil v utorok na dražbe v Ženeve vzácny 16,08-karátový jasnoružový diamant vsadený do prsteňa a obkolesený dvojitým radom menších bielych diamantov. Zaplatil zaň 28,7 milióna švajčiarskych frankov (28,5 milióna dolárov) vrátane poplatkov, čo je rekordná suma za tento druh drahokamu, informovala dnes aukčná sieň Christie's.

slovakia

left justify in out

Diamant v tvare vankúšika - najväčší svojho druhu, aký sa kedy predal na aukcii - bol jedinečným klenotom medzi ostatnými 409 šperkami, ktoré sieň Christie's v Ženeve predávala. Po odrátaní poplatkov zaplatil nový majiteľ na ružový diamant 25,5 milióna švajčiarskych frankov (25,37 milióna dolárov), takže suma je v rámci odhadového rozpätia pred predajom 21-27 miliónov švajčiarskych frankov (23-28 miliónov dolárov). Šéf aukčnej siene Christie's pre Áziu Francois Curiel identifikoval kupca iba ako "čínskeho klienta, ktorý žije v Hongkongu". Hovorkyňa siene Alexandra Kindermannová informovala, že ide o rekordnú sumu, aká bola kedy na dražbe zaplatená za nejaký jasnoružový diamant. Kupec dal drahokamui okamžite meno "Sweet Josephine" (Sladká Jozefína), citovala agentúra AP hovorkyňu.

 

Ružový diamant predaný v utorok na dražbe je vzácny tým, že nemá nijakú ďalšiu, prídavnú farbu. Patrí medzi exkluzívne diamanty, ktoré majú intenzívnu farbu. Taký diamant sa vyskytne iba jeden zo 100.000, dodala aukčná sieň Christie's. Utorková dražba bola súčasťou dvojdňového predaja drahých klenotov v Ženeve. Dnes dáva do aukcie konkurenčná dražobná sieň Sotheby's 12,03-karátový diamant Blue Moon (Modrý mesiac); jeho odhadovaná cena sa pred predajom pohybuje v rozmedzí 35-55 miliónov dolárov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies