Čínski vedci objavili nový druh dinosaura: Toto je Pinocchio rex!

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 09:24 • 2 min
Čínski vedci objavili nový druh dinosaura: Toto je Pinocchio rex!

LONDÝN - Čínski vedci objavili nový druh dinosaura, ktorý patrí do rovnakej rodiny ako Tyrannosaurus rex. Pozostatky pravekého plaza s výrazne predĺženou nosovou časťou, oficiálne pomenovaného Qianzhousaurus sinensis a prezývaného Pinocchio rex, našli neďaleko mesta Kan-čou na juhu Číny, informoval v stredu denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Kostrové pozostatky našli na stavenisku robotníci, ktorí ich následne odovzdali miestnemu múzeu. Odborníci z Čínskej akadémie geologických vied (CAGS) a Edinburskej univerzity v Británii sa neskôr zúčastnili na ich preskúmaní. Vedci sa domnievajú, že dinosaurus bol obávaným mäsožravcom, ktorý žil pred viac než 66 miliónmi rokov v období neskorej kriedy.
     

Živočích sa vyznačoval predĺženou lebkou a dlhými, úzkymi zubami. Predpokladá sa, že žil popri iných tyranosauroch, pričom nebol ich priamym konkurentom, keďže sa živili odlišnou korisťou. Dosiaľ boli známe iba dva fosilizované pozostatky tyranosaura s podlhovastou lebkou. Pretože išlo o mláďatá, nebolo jasné, či pochádzali z novej triedy dinosaurov.
     

Predmetný jedinec z Kan-čou bol v takmer dospelom veku. Jeho kostra sa našla z veľkej časti neporušená a "pozoruhodne dobre zachovaná". Na základe nálezu vedci vytvorili novú vetvu rodiny tyranosaura pre druhy s veľmi dlhou lebkou, pričom očakávajú, že do nej postupne pribudne viacero ďalších jedincov, keďže vykopávky intenzívne pokračujú po celej Ázii.
     

"Nový objav je veľmi dôležitý. Spolu s mongolským Alioramom je totiž dokladom toho, že tyranosaury s podlhovastou hlavou boli na ázijskom svetadiele značne rozšírené. Hoci ich stále iba začíname spoznávať, boli nepochybne jednou z hlavných skupín dravých dinosaurov v Ázii," uviedol profesor Ťün-čchang Lu z CAGS.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies