Čínske úrady vyšetrujú dvojicu Kanaďanov ohľadom krádeže štátneho tajomstva

NETKY.SK • 5 August 2014, 06:52 • 2 min
Čínske úrady vyšetrujú dvojicu Kanaďanov ohľadom krádeže štátneho tajomstva

ŠANGHAJ - Čínske úrady začali vyšetrovať dvojicu kanadských štátnych príslušníkov ohľadom podozrenia z krádeže štátneho tajomstva týkajúceho sa armády a národnej bezpečnosti. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa čínskej agentúry Sinchua ide o Kevina Garratta a Juliu Dawn Garrattovú; k akej spoločnosti patria, však zatiaľ nie je známe. Prípadom sa zaoberajú štátni vyšetrovatelia v meste Tan-tung na severovýchode Číny v provincii Liao-ning.

 

Kanadský denník The Globe and Mail napísal, že inkriminovaná dvojica žije v Číne od roku 1984 a v roku 2008 začala v uvedenom meste s podnikaním. Predtým obaja pôsobili ako učitelia na juhu Číny.

 

Garrattovci prevádzkujú v Tan-tungu kaviareň v západnom štýle a organizujú zájazdy pre cudzincov do Severnej Kórey, ktorá leží na druhom brehu rieky Amrokkang, pretekajúcej cez Tan-tung. Miesto momentálneho pobytu páru nie je známe.

 

Udalosť prišla iba týždeň po tom, ako Kanada obvinila čínskych hackerov z kybernetického útoku na stránky Štátneho výboru pre vedu a výskum (NRC), ktorý je hlavnou výskumnou organizáciou kanadskej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies