Čínska polícia podnikla razie vo firme, ktorej skládka odpadu spôsobila tragédiu

NETKY.SK • 22 December 2015, 13:23 • 2 min
Čínska polícia podnikla razie vo firme, ktorej skládka odpadu spôsobila tragédiu

PEKING - Čínske úrady podnikli dnes razie v kanceláriách spoločnosti, ktorá v juhočínskom meste Šen-čen spravuje skládku odpadu, kde došlo cez víkend k obrovskému zosuvu s výsledkom 76 nezvestných ľudí.

slovakia

left justify in out

Záznamy vlády zároveň ukazujú, že firma nemala oprávnenie vykonávať túto prácu.

 

Reportér agentúry Reuters videl dnes policajtov v dvoch priestoroch spoločnosti Shenzhen Yixianglong Investment Development, ale žiadnych zamestnancov.

Obrovská hora bahna a stavebného odpadu z preplnenej skládky sa v nedeľu 20. decembra zosunula na priemyselný park Cheng-tchaj-jü na severozápade Šen-čenu a pochovala 33 budov. Ide o najnovšiu priemyselnú katastrofu v Číne. Z trosiek vytiahli najmenej jedno telo.

 

 

Čínsky premiér Li Kche-čchiang nariadil oficiálne vyšetrovanie príčin zosuvu pôdy v prosperujúcom meste, ktoré sa nachádza hneď na druhej strane hraníc s Hongkongom. Bahno pokrylo oblasť s rozlohou vyše 380.000 štvorcových metrov a niekde dosahovalo hĺbku až desať metrov, povedal novinárom viceprimátor Šen-čenu.

 

Tritisíc záchranárov hľadá nezvestných za pomoci senzorov, dronov a rýpadiel. Počas noci bolo miesto nešťastia osvetlené reflektormi, ktoré umožnili nepretržité záchranné operácie.

 

Policajné a armádne sily zapojené do záchranných prác vedú "boj s časom", uviedlo čínske ministerstvo obrany na svojej webovej stránke.

Vládne záznamy ukazujú, že právo na správu skládky v postihnutom priemyselnom parku získala v roku 2013 spoločnosť s názvom Shenzhen Luwei Property Management. Predstaviteľka spoločnosti však pre Reuters uviedla, že práva boli za 750.000 juanov (115.766 dolárov) predané inej firme, Shenzhen Yixianlong Investment Development, a to ešte pred výhrou v tendri. Vo vládnom registri však táto firma nemá v popise činností uvedené logistické služby, čo je podmienka pre správu skládky odpadu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies