Číňania majú záujem o vstup do automobilky PSA Peugeot Citroën

NETKY.SK • 21 Január 2014, 09:33 • 2 min
Číňania majú záujem o vstup do automobilky PSA Peugeot Citroën

PARÍŽ - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën v pondelok (20. 1.) večer po prvýkrát uverejnila podrobnosti plánu na zvýšenie svojho základného kapitálu. Informuje o tom DPA.

slovakia

left justify in out

Uprednostňuje v ňom druhého najväčšieho čínskeho výrobcu vozidiel Dongfeng, ktorý by sa mal stať jej podielnikom. Súčasne by Francúzi získali rovnaký podiel v čínskom partnerovi. Francúzsky štát bude mať potom možnosť kúpiť rovnaký podiel. Kapitál PSA by sa mal zvýšiť o tri miliardy eur.

Po zverejnení informácií PSA potvrdila francúzska vláda ochotu podieľať sa na projekte. Minister hospodárstva a financií Pierre Moscovici spolu s ministrom priemyslu Arnaudom Montebourgom vo vyhlásení uviedli, že projekt zabezpečuje budúcnosť a ďalší rozvoj PSA Peugeot Citroën. Štát bude dozerať na to, aby automobilka PSA zostala zakotvená vo Francúzsku.

Vedenie PSA tiež uviedlo, že rokovania chce dokončiť do termínu zverejnenia výročnej správy za minulý rok, ktorý je stanovený na 19. februára. Úspech rokovaní však zatiaľ nie je zaručený.

Vedenie francúzskej automobilky hľadá už niekoľko mesiacov možnosti na zvýšenie základného kapitálu aj v rámci skupiny Peugeot. Niektorí z nich podporujú riešenie, podľa ktorého si koncern môže zabezpečiť financie aj na voľnom trhu. Posudzujú sa však ešte ďalšie scenáre.

Nebezpečné oslabovanie koncernu PSA Peugeot Citroën, ktorý je druhou najväčšou európskou automobilkou, vlani pokračovalo. Koncern vyrobil 2,82 milióna vozidiel, čo bolo medziročne o 4,9 % menej. V roku 2012 upadla jeho produkcia medziročne až o 16,5 %. Hlavný európsky konkurent Francúzov, nemecký Volkswagen, vyrobil vlani 5,93 milióna vozidiel s emblémom VW a výroba jeho základnej značky vzrástla medziročne o 3,4 %.

Vedenie PSA odôvodňuje minuloročné nelichotivé výsledky poklesom záujmu Európanov o osobné autá. V Číne dosiahla automobilka prírastok predaja 26 %, ale to nestačilo na vykrytie poklesu na európskom trhu. PSA prerobila predvlani na podnikaní na našom kontinente 5,01 miliardy eur. Teraz sa v koncerne ruší 11.000 pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies