Čína vyzvala dalajlámu, aby zanechal ilúzie o rozhovoroch o Tibete

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 09:27 • 2 min
Čína vyzvala dalajlámu, aby zanechal ilúzie o rozhovoroch o Tibete

PEKING - Čína vyzvala dnes exilového tibetského duchovného vodcu dalajlámu, aby "zanechal svoje ilúzie" o rozhovoroch o budúcnosti Tibetu. Obvinila ho tiež z neúprimnosti a toho, že sa skryto snaží o nezávislosť namiesto autonómie, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Čína vládne v Tibete železnou päsťou, odkedy jej vojaci v roku 1950 tento región "pokojne oslobodili". Dalajláma ušiel do exilu v Indii v roku 1959 po neúspešnom povstaní proti čínskej vláde.

 

Zástupcovia dalajlámu, laureáta Nobelovej ceny mieru, viedli s Čínou rozhovory do roku 2010, oficiálny dialóg však uviazol počas zmien vedenia v Pekingu a represií v Tibete.

 

V dlhom dokumente, tzv. bielej knihe o záležitosti, ktorú zverejnila oficiálna tlačová agentúra Sinchua, čínska vláda tvrdí, že dalajláma a jeho stúpenci neuspeli v dosiahnutí svojich cieľov násilím, pričom dobre nerozumejú modernému Tibetu a sú "sentimentálne upnutí na staré teokratické feudálne nevoľníctvo".

 

"Jedinou rozumnou možnosťou je, aby dalajláma a jeho stúpenci akceptovali, že Tibet je súčasťou Číny od staroveku, aby sa vzdali svojich cieľov rozdeľovania Číny a snahy o nezávislosť pre Tibet," píše sa v správe.

"Ústredná vláda dúfa, že dalajláma vo svojich zvyšných rokoch zanechá svoje ilúzie a zmieri sa s realitou," uviedla vláda v dokumente vydanom v čínštine i angličtine.

 

Predstavitelia exilovej tibetskej vlády, sídliacej v Indii, sa zatiaľ k dokumentu nevyjadrili. Dalajláma popiera podporovanie násilia a uvádza, že žiada pre Tibet len skutočnú autonómiu.

 

Čína v poslednom čase zintenzívnila kritiku dalajlámu. Tibetského duchovného vodcu prijímalo v uplynulých rokoch čoraz menej zahraničných lídrov, a to vzhľadom na hnev, ktorý to vyvoláva zo strany Číny, druhej najväčšej ekonomiky sveta.

 

Na výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu v marci poprední čínski činitelia znova ostro kritizovali dalajlámu za to, že sa odvážil tvrdiť, že sa nemusí reinkarnovať, keď zomrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies