Významný pokrok pre európske vesmírne ambície: španielska spoločnosť spustila znovupoužiteľnú raketu

NETKY.SK • 7 Október 2023, 22:47 • 2 min
Významný pokrok pre európske vesmírne ambície: španielska spoločnosť spustila znovupoužiteľnú raketu

Španielska spoločnosť PLD Space v sobotu skoro ráno vypustila svoju opakovateľnú raketu Miura-1 zo základne na juhozápadnom Španielsku, čím uskutočnila prvý úplne súkromný štart rakety v Európe a ponúkla nádej pre jej zablokované vesmírne ambície. Nočný štart testovacej rakety startupu PLD Space z Huelvy nasledoval po dvoch predchádzajúcich neúspešných pokusoch.

slovakia

left justify in out

Startup PLD Space tvrdí, že štart rakety Miura-1 je "len začiatok" v rámci európskeho úsilia vyslať satelity na obežnú dráhu.

 

Prvý súkromný štart rakety v Európe

 

Španielska spoločnosť PLD Space v sobotu skoro ráno vypustila svoju opakovateľnú raketu Miura-1 zo základne na juhozápadnom Španielsku, čím uskutočnila prvý úplne súkromný štart rakety v Európe a ponúkla nádej pre jej zablokované vesmírne ambície.

Nočný štart testovacej rakety startupu PLD Space z Huelvy nasledoval po dvoch predchádzajúcich neúspešných pokusoch. Raketu Miura-1, pomenovanú podľa plemena bojovných býčkov, má výšku trojposchodovej budovy a nosnosť 100 kg. Štart niesol náklad na testovacie účely, ale ten nebol uvoľnený, oznámila spoločnosť.

Záznam z riadiaceho strediska ukázal inžinierov, ktorí sa tešili a blahoželali si, keď raketa vystúpila do nočnej oblohy.

"Môj hlas je úplne vysilený po toľkom kriku," povedal víťaznýRaul Torres, výkonný riaditeľ spoločnosti PLD Space, krátko po štarte.

 

Systémy rakety fungovali "perfektne"

 

Povedal, že všetky systémy rakety fungovali "perfektne" a dodal, že spoločnosť sa teraz bude sústrediť na zvýšenie svojej pracovnej sily trojnásobne. "To je len začiatok."

Prvý pokus o štart rakety Miura-1 v máji bol zrušený kvôli vysokohorským vetrom. Druhý pokus v júni zlyhal, pretože káble umbilikálneho spoja v avionikovej časti sa nestihli všetky uvoľniť včas, čo zastavilo štart rakety a z nej sa valil dym a plamene.
Vzdušný priestor, časti mora a cesty okolo vysoko zabezpečeného miesta štartu boli uzavreté pred štartom.

Snaha Európy vyvinúť schopnosti na vysielanie malých satelitov do vesmíru je v centre pozornosti po neúspešnom štarte orbitálnej rakety spoločnosti Virgin Orbit z Británie v januári. Tento systém zahŕňal vypustenie štartéra z upraveného lietadla Boeing 747. Konkurenti, ktorí sa pripravujú vstúpiť do pretekov o štart malých nákladov, zahŕňajú spoločnosti vo Škótsku, Švédsku a Nemecku.

Misie v sobotu s demonstrátorom Miura-1 boli prvými z dvoch plánovaných suborbitálnych misií. Avšak analytici tvrdia, že najkritickejším testom bude vývoj orbitálnych služieb na väčšej raketovej Miura-5, ktorý je plánovaný na rok 2025.

 

Špičkový vesmírny nosič Ariane 5

 

V júli sa na európskom vesmírnom základni v Kourou vo Francúzskej Guayane uskutočnil posledný štart najväčšej európskej rakety, špičkovej vesmírnej nosiča Ariane 5.

Európa sa až do nedávna spoliehala na raketu Ariane 5 s kapacitou viac ako 11 ton pre ťažké misie, ako aj na ruský štartér Sojuz pre stredné náklady a taliansku raketu Vega, ktorá sa tiež štartuje z Kourou, pre malé náklady.
Koniec éry rakety Ariane 5 zanechal Európu takmer bez autonómneho prístupu do vesmíru, až kým nebude spustený jej nástupca, raketa Ariane 6.

Rusko zastavilo prístup k rakete Sojuz v reakcii na európske sankcie v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, modernizovaná raketa Vega-C bola pozastavená z technických dôvodov a spustenie Ariane 6 sa odkladá na budúci rok. Európska vesmírna agentúra minulý týždeň oznámila, že Vega-C sa nevráti do prevádzky až do štvrtého štvrťroka 2024, po neúspešnej misii minulý december.

 

Preklad textu theguardian.com



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text/foto: thegueardien.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies