Čína sa nikdy nebude usilovať o hegemóniu

NETKY.SK • 18 December 2018, 12:18 • 2 min
Čína sa nikdy nebude usilovať o hegemóniu

PEKING - Čína sa nebude napriek svojej ekonomickej sile snažiť dosiahnuť postavenie svetového hegemóna. Vyhlásil to v utorok prezident Si Ťin-pching v príhovore pri príležitosti 40. výročia začatia trhových reforiem čínskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Prezident uviedol, že hoci sa Čína neustále približuje "k centru medzinárodného diania", krajina sa nebude usilovať o "hegemóniu" a jej bezpečnostná stratégia má aj naďalej výhradne obranný charakter.

 

img

Peking, hlavne mesto Číny 

Zdroj: Pixabay

 

Snaha Pekingu o dosiahnutie dominantného postavenia v sfére špičkových moderných technológií do roku 2025 prispela výraznou mierou k nárastu napätia vo vzťahoch s USA a k vypuknutiu obchodnej vojny dvoch najväčších svetových ekonomík.

Na začiatku decembra sa americký prezident Donald Trump v snahe vytvoriť priestor pre rokovania týkajúce sa amerických výhrad voči technologickej politike Pekingu rozhodol na 90 dní pozastaviť ďalšie zvyšovanie ciel na import z Číny.

 

img

americký prezident Donald Trump

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies