Čína nechce obchodnú vojnu so Spojenými štátmi

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 08:46 • 2 min
Čína nechce obchodnú vojnu so Spojenými štátmi

PEKING - Čína nechce obchodnú vojnu so Spojenými štátmi, pretože si myslí, že neprospeje nikomu a nikto v nej nezvíťazí.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii na záver každoročného zasadania parlamentu to v utorok povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang. Takýto spor je v rozpore aj so samotným obchodovaním, ktoré je charakteristické konzultáciami, rokovaniami a dialógom. Peking tiež dúfa, že USA uvoľnia obmedzenia týkajúce sa exportu špičkových technológií do Číny.

 

Čína nemá podľa premiéra záujem ani na tom, aby ostatné krajiny museli akceptovať veľký obchodný deficit s Čínou a bude sa usilovať o vyváženú bilanciu vývozu a dovozu. Li Kche-čchiang tiež prisľúbil, že druhá najväčšia svetová ekonomika sa ešte viac otvorí zahraničným investíciám - úplne otvorí výrobný sektor, zníži clá a lepšie ochráni duševné vlastníctvo. Peking podľa premiéra plánuje tiež zrušiť dovozné clá na lieky a znížiť clá na spotrebný tovar.

 

Agentúra AP pripomenula, že čínska vláda je pod tlakom, aby zefektívnila štátom ovládané ekonomiku. Hoci sľúbila, že otvorí viac odvetví súkromnej a zahraničnej konkurencii, stretáva sa s kritikou, že sa tak deje príliš pomaly. Americký prezident Donald Trump údajne plánuje zaviesť dovozné clá na čínske produkty v celkovej hodnote až 60 miliárd dolárov (takmer 49 miliárd eur). Zamerať sa chce najmä na technologický a telekomunikačný sektor.

 

Uviedli to dva zdroje, ktoré o tejto otázke diskutovali so zástupcami americkej administratívy. Podľa tretieho zdroja by sa clá mohli zaviesť "vo veľmi krátkom čase"Trump chce potrestať čínske firmy pôsobiace v informačných technológiách za politiku Pekingu voči americkým technologickým firmám, ktorú považuje za neférovú. Okrem toho dlhodobo kritizuje vysoký obchodný prebytok Číny so Spojenými štátmi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies