Čína navŕši vojenský rozpočet o 10,1 percenta

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 07:50 • 2 min
Čína navŕši vojenský rozpočet o 10,1 percenta

PEKING - Čína navŕši tento rok vojenský rozpočet o 10,1 percenta na 886,9 miliardy jüanov (127,7 miliardy eur). Značná časť peňazí pôjde na vývoj najmodernejších zbraňových systémov, oznámila dnes čínska vláda.

slovakia

left justify in out

Dvojciferný nárast obranného rozpočtu však bude v nepomere so spomaľujúcou ekonomikou, ktorá v súčasnosti dosahuje iba jednociferný rast, upozorňuje agentúra Reuters.

 

Masívne zvyšovanie vojenského rozpočtu za ostatné takmer dve desaťročia vyvoláva napätie v regióne, najmä v súvislosti s územnými spormi v Juhočínskom mori. Krajiny ako India či Vietnam sa snažia zmenšiť náskok Číny nákupom nových zbraní a vojenskou spoluprácou.

 

Peking podrobnosti svojho vojenského rozpočtu tají - podľa expertov však peniaze pôjdu najmä na vyzbrojenie námorníctva protiponorkovými plavidlami a vývoj lietadlových lodí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies