Čína možno nakoniec neuvalí odvetné clá pre USA

NETKY.SK • 29 August 2019, 15:26 • 2 min
Čína možno nakoniec neuvalí odvetné clá pre USA

PEKING - Čína nevylučuje, že by mohla prerušiť doterajší cyklus odvetných ciel na americké produkty a na najnovšie americké clá odvetnými clami neodpovedať. Podľa Pekingu nie je v jeho záujme ďalšia eskalácia konfliktu, namiesto toho sa chce zamerať na rušenie ciel.

slovakia

left justify in out

V priebehu tohto mesiaca sa vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom výrazne zhoršili. Najprv to bolo v prvých augustových dňoch, kedy americký prezident Donald Trump oznámil zavedenie 10-percentných dovozných ciel na čínsky tovar v hodnote 300 miliárd USD ročne. Spolu s už zavedenými clami na iné čínske výrobky to znamená clá prakticky na všetok čínsky tovar dovážaný do USA.

 

img

 

Čína minulý týždeň reagovala, že na americké tovary za 75 miliárd USD zavedie odvetné clá, na čo Trump prakticky okamžite oznámil, že pôvodne plánované 10-percentné clá budú zvýšené na 15 %. Navyše, na ďalšie tovary v hodnote 250 miliárd USD, na ktoré sa teraz uplatňuje 25-percentné clo, by sa clá mali zvýšiť až na úroveň 30 %.

 

img

 

Vyjadrenia z Číny však najnovšie signalizujú, že plánované odvetné clá by nemusela zaviesť. "Čína má dostatok možností na odvetné opatrenia, v súčasnej situácii sme však presvedčení, že diskutovať by sa malo najmä o tom, či by sa clá nemali zrušiť," povedal hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng. Dodal, že eskalácia obchodnej vojny nie je prospešná ani pre Čínu, ani pre USA.

 

img

 

Po ostrých prejavoch v predchádzajúcom období Trump začiatkom tohto týždňa na schôdzke štátov skupiny G7 vo Francúzsku vyhlásil, že čínski zástupcovia sa telefonicky spojili s predstaviteľmi USA a majú záujem o dohodu. To Peking odmietol potvrdiť, uviedol však, že problémy chce vyriešiť pokojne a prostredníctvom rokovaní a spolupráce.

 

img

 

Ani signály, že osobné obchodné rokovania by sa mohli obnoviť na budúci mesiac, hovorca ministerstva obchodu Kao Feng vo štvrtok nepotvrdil, uviedol iba, že "sa o tom diskutuje". Ako dodal, "všetko závisí od toho, či Washington vytvorí vhodné podmienky na pokračovanie rokovaní".

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies