Cieľom chovateľov je dostať stavy oviec v SR na úroveň asi 630-tisíc kusov

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 09:04 • 2 min
Cieľom chovateľov je dostať stavy oviec v SR na úroveň asi 630-tisíc kusov

BRATISLAVA - Cieľom slovenských chovateľov je dostať stavy oviec na úroveň spred roku 1989, teda na hodnotu asi 630.000 kusov. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensku dnes pôsobí okolo 8000 chovateľov oviec, ktorí chovajú aktuálne okolo 384.000 kusov oviec. V tomto čísle nie sú započítané jahničky narodené v roku 2016," priblížila.

 

Zdôraznila, že ovce sú zvieratá, ktoré prinášajú viacero benefitov pre krajinu. "Označujeme ich za 'živé kosačky', napomáhajú nepriamo k udržiavaniu životného prostredia, upravujú trávnatý terén, spásajú trávny porast. Tráva tak nie je prerastená, úpravou terénu nepriamo zabraňujú povodniam," podčiarkla.

 

Slovensko má podľa nej jedno z najkvalitnejších zložení trávneho porastu. "V tomto smere sme porovnávaní so Švajčiarskom. Existujú totiž štúdie, ktoré porovnávajú obsah CLA kyseliny (konjugovaná kyselina linolová, priaznivo pôsobí proti nadváhe) v trávnatom poraste vo Švajčiarsku a na Slovensku. Podľa ich výsledkov je obsah CLA kyseliny porovnateľný v jednej aj druhej krajine," informovala.

 

Zdraviu prospešné látky sa z trávnatých porastov dostávajú podľa jej slov do mlieka, mäsa, jahňaciny, čo zaručuje, že slovenskí chovatelia ponúkajú spotrebiteľom kvalitné výrobky. "Chovatelia by však boli radi, keby sa benefity oviec prejavili aj vo zvýšenej spotrebe jahňaciny. Tá sa podľa štatistík pohybuje pod úrovňou 200 gramov na osobu a rok, čo je veľmi málo," upozornila.

 

Pre zvýšenie spotrebiteľského záujmu organizujú podľa Holéciovej chovatelia rôzne akcie pre verejnosť. Populárne sú akcie typu Zo salaša do mesta, či Bačova cesta, ktorá má tradíciu od Liptova až po Púchov. Na salašoch chovatelia ponúkajú ukážky z chovu oviec, strihanie oviec, rovnako aj ovčie výrobky.

 

Populárnou je podľa nej pre verejnosť aj akcia Nájdi si svojho baču, či vo Východnej Ovenálie, alebo v Liptovskej Lužnej tradičné majstrovstvá Slovenska v strihaní oviec. "Snahou chovateľov je aj takýmito populárnymi akciami zvyšovať záujem verejnosti o chov oviec a najmä o ovčie výrobky," dodala hovorkyňa SPPK.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies