Cibulková po postupe do osemfinále velebila slovenských fanúšikov

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:37 • 2 min
Cibulková po postupe do osemfinále velebila slovenských fanúšikov

Cibulková po postupe do osemfinále velebila slovenských fanúšikov

slovakia

left justify in out

img

Slovenská tenistka Dominika Cibulková (45. v rebríčku WTA) sa prvýkrát v kariére prebojovala do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana v 3. kole po koncentrovanom výkone deklasovala španielsku kvalifikantku Lourdes Dominguezovú Linovú za 81 minút 6:0 a 6:1.
Cibulková vo Flushing Meadows vylepšila svoje doterajšie maximum z roku 2008, keď na záverečnom podujatí veľkej štvorky postúpila do 3. kola. Jej osemfinálovou súperkou bude v pondelok víťazka ruského derby medzi šampiónkou US Open z roku 2004 Svetlanou Kuznecovovou a Mariou Kirilenkovou. Cibulková má v New Yorku už teraz istú prémiu 100.000 USD a 260 bodov do rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by sa mala vrátiť do najlepšej svetovej štyridsiatky, keďže vlani na US Open neštartovala pre únavovú zlomeninu rebra a neobhajuje žiadne body.
Cibulková v prvom sete nedovolila Dominguezovej Linovej uhrať ani jediný gem, no jeho priebeh nebol taký jednoznačný, ako ukazuje konečné skóre. Diváci boli svedkami dlhých výmen od základnej čiary a rozhodovalo sa až v koncovkách gemov. Španielka sa snažila iba udržať loptičku v hre a vyviesť Cibulkovú z rytmu slajzovanými bekhendami. Slovenská reprezentantka však vďaka aktívnej nátlakovej hre napokon Španielku rozobrala a za 45 minút jej uštedrila "kanára".
Na začiatku druhého dejstva Cibulková po dvojchybe stratila podanie, no hneď vzápätí odpovedala rebrejkom a dostala sa opäť na koňa. Po ďalšom zisku súperkinho podania si vybudovala náskok 4:1 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Proti súperke, ktorá je vo svetovom rebríčku o 103 miest nižšie, premenila v siedmom geme pri vlastnom podaní po víťaznom forhende v poradí tretí mečbal. Už teraz je isté, že US Open bude pre Cibulkovú najúspešnejším grandslamovým turnajom v tejto sezóne. Na Australian Open stroskotala hneď na úvodnej prekážke, na Roland Garros i vo Wimbledone sa dostala do 3. kola.
Cibulková po premiérovom postupe medzi elitnú šestnástku na US Open žiarila spokojnosťou. "Z postupu do osemfinále mám veľkú radosť, veď vo Flushing Meadows som ešte nikdy nebola tak ďaleko. Po úvodných dvoch náročných dueloch a najmä po dráme s Katerynou Bondarenkovou som si v 3. kole zaslúžila o niečo ľahší zápas. Mala som priaznivý žreb a výborne som to využila. Na zápas s Dominguezovou Linovou som nastúpila veľmi nahecovana s cieľom nedarovať súperke ani jedinú loptičku. Fúkal nepríjemný vietor, preto som príliš neriskovala, ale postupne som ju tlačila a pripravovala si dobré pozície na zakončenie výmeny. Bolo dôležité, že som hrala trpezlivo a bezhlavo som to nevypalovala. V úvodných gemoch som si musela zvyknúť na súperkine nepríjemne slajzy, no postupne sa mi podarilo ju zlomiť. Možno som mohla byť o niečo agresívnejšia, čo mi po zápase prizvukoval aj tréner Želko Krajan, chodiť si viac pre liftované lopty a našľapovať si do forhendu. V druhom sete som sa však už uvoľnila a zahrala som výborné lopty najmä z forhendu," povedala pre TASR Cibulková.
Vlaňajšia semifinalistka Roland Garros po zápase velebila slovenských fanúšikov a ďakovala im za podporu. "Skupinka Slovákov  bola zatiaľ na všetkých mojich zápasoch na tohtoročnom US Open a aj dnes vytvorila skvelú atmosféru. Pri každej výmene strán skandovali moje meno a po každom fiftíne ma povbudzovali, za čo sa im chcem veľmi pekne poďakovať. Je skvelé, keď cítim, že ľudia sú za mnou aj na takýchto veľkých turnajoch," dodala Cibulková, ktorá sa už teší na pondelňajšie osemfinále. V sobotu večer si išla na vlastné oči pozrieť ruský súboj medzi Kuznecovovou a Kirilenkovou. "Obe súperky poznám a viem, čo od nich môžem očakávať. Kuznecovovú som v januári v Sydney prvýkrát zdolala, s Kirilenkovou som v tomto roku dvakrát prehrala. Musím sa na osemfinálový zápas plne skoncentrovať a podať maximálny výkon. Proti Dominguezovej Linovej to bolo z mojej strany dobré, no sú ešte veci, ktoré treba vylepšiť. Ak chcem proti Ruskám uspieť, musím hrať ešte rýchlejšie a agresívnejšie," zakončila Cibulková.

ženy - dvojhra - 3. kolo:
Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Lourdes Dominguezová Linová (Šp.) 6:0, 6:1  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies