CIA nepotvrdila ani nepoprela informácie o skutočnej identite Satoshiho Nakamota

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 15:00 • 2 min
CIA nepotvrdila ani nepoprela informácie o skutočnej identite Satoshiho Nakamota

LANGLEY - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) nepotvrdila ani nepoprela existenciu informácie týkajúcej sa skutočnej identity tvorcu Bitcoinu Satoshiho Nakamota.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Daniel Oberhaus z magazínu Motherboard, ktorý sa venuje prevažne témam o fyzike, vesmíre, kryptomenách a budúcnosti energie, predložil Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) a CIA žiadosť na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) a požiadal ich o zverejnenie totožnosti Satoshiho Nakamota.

 

img

 

Oberhaus oznámil, že FBI na jeho žiadosť zatiaľ neodpovedala, avšak dostal odpoveď od CIA. Spravodajská služba mu však odpovedala diplomaticky, keď nepotvrdila ani nepoprela existenciu požadovanej informácie.

 

"Žiadosť bola zamietnutá, pričom agentúra uvádza, že nemôže potvrdiť ani poprieť existenciu požadovaných dokumentov," uvádza sa v odpovedi od CIA.

 

Oberhaus túto odpoveď komentoval slovami, že diplomatická reakcia spravodajskej služby je notoricky známa prax CIA, pričom ako príklad uviedol prvý tweet agentúry v júni 2014:

 

 

 

Identita Satoshiho Nakamota je jednou z najväčších tajomstiev v krypto komunite od roku 2008, kedy vznikol Bitcoin. Viaceré médiá sa snažili odhaliť osobu alebo skupinu, ktorá stojí za vznikom najväčšej kryptomeny na svete, ale bez väčšieho úspechu.

 

Prvý pokus o odhalenie identity Satoshiho sa datuje na október 2011, teda len niekoľko mesiacov po tom, ako sa Satoshi odmlčal. Joshua Davis napísal článok pre The New Yorker, v ktorom naznačil, že Nakamoto je 31-ročný fínsky výskumník v Helsinskom inštitúte pre informačné technológie Vili Lehdonvirta. Dotyčná osoba však tvrdila, že nie je Satoshi a dodala, že aj keby bola, tak to nepovie.

 

img

Satoshi Nakamoto z Kalifornie

 

Magazín Newsweek v roku 2014 informoval o japonsko-americkom mužovi, ktorého meno je Satoshi Nakamoto a žije v Kalifornii. Keď ho novinári objavili, tak o ňom tvrdili, že je skutočným tvorcom Bitcoinu. Po dlhom vyšetrovaní sa zistilo, že nie je tým Satoshim, ktorého svet márne hľadá.

 

K ďalšej hystérii došlo v roku 2016, keď magazín Gizmodo zverejnil príbeh o Craigovi Wrightovi, ktorý verejne oznámil, že je Satoshi. Austrálsky počítačový vedec a podnikateľ urobil počas svojej kariéry veľa sporných vyhlásení, ale nikdy sa mu nepodarilo dokázať svoje tvrdenia, že je tvorcom kryptomeny Bitcoin.

 

img

 

Internetový podnikateľ Alexander Muse tiež v roku 2016 na svojom blogu Cryptomuse napísal, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) identifikovala skutočného Satoshiho Nakamota pomocou stilometrie. Muse tiež uviedol, že ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) by verejne nepotvrdilo jeho žiadosť o FOIA, aj keby vedeli o identite bitcoinového miliardára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies