REPORTÁŽ Počet infikovaných na Slovensku prekonal prvú tisícku za deň, premiér zvažuje sprísnenie režimu na hranici

NETKY.SK • 8 Október 2020, 13:53 • 2 min
REPORTÁŽ Počet infikovaných na Slovensku prekonal prvú tisícku za deň, premiér zvažuje sprísnenie režimu na hranici

BRATISLAVA Na Slovensku pribudlo 1 037 pozitívne testovaných na koronavírus. Premiér Igor Matovič o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že v stredu urobili laboratóriá 9 518 testov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Hygienici, sestry a lekári s vypätím všetkých síl ledva zvládajú nápor, ktorý je už 30-krát väčší (podľa počtu pozitívnych) ako vo vlne prvej," uviedol predsa vlády. Zároveň vyzval občanov, aby svojou zodpovednosťou a spolupatričnosťou pomohli tým najslabším, ktorí sa sami nevedia brániť.

 

 

Matovič informoval, že vo štvrtok zasadlo konzílium odborníkov, ktorí rozhodnú o tom, či sa na Slovensku pristúpi k sprísneniu epidemiologických opatrení. Premiér však podotkol, že je vhodné ešte pravdepodobne chvíľu počkať, kým sa prejavia už prijaté opatrenia. 

 

"V prípade, ak by sme však videli, že nám aj naďalej bude počet pozitívnych narastať a my by sme neprijali prísnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme tak životy a zdravie ľudí," reagoval predseda vlády. 

 

img

 

Pripustil, že odklad operácii sa bude týkať nemocníc, ktoré sa budú musieť vysporiadať s veľkým náporo pacientov s COVID-19. "V tomto prípade, si bude všade zdravotnícky personál klásť otázku, kto má prednosť. Či to bude niekto, kto tam príde na plánovanú operáciu bedrového kĺbu, ktorá sa dá o mesiac posunúť alebo niekto iný, kto je v zúfalom stave s koronavírusom," povedal premiér. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Nemecko zmenilo semafor rizikových oblastí, na zozname sa ocitlo aj päť slovenských regiónov

 

Počet úmrtí stúpol

Koronavírus potvrdili ďalším 516 ženám a 521 mužom, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 89 rokov. V nemocniciach je hospitalizovaných 352 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 303 z nich.

 

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 27 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 153 ľudí, počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVIDu-19 stúpol na 57.

 

img

 

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je 15 726, vyliečilo sa celkovo 5 353 ľudí. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 10 316. Informoval o tom rezort zdravotníctva.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku pribudol rekordný počet prípadov, Matovič nevylúčil ďalšie sprísňovanie opatrení
 

Sprísnenie opatrení na hranici s Českom

V súvislosti s horšujúcou sa epidemiologickou situáciou v Čechách Matovič pripustil, že na stole je aj otázka sprísnenia režimu na hraniciach. Dodal, že by sa mali zamyslieť aj nad množstvom výnimiek pri prechode hraníc

 

Súvisiaci článok: Podľa profesora Krčméryho porazíme koronavírus približne o 120 dní, dôležitá však bude vakcinácia

 

Dosah prijatých opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu by sa mal ukázať najbližší víkend. „Je to životná nevyhnutnosť, ak by nám počet prípadov naďalej rástol a my by sme neprijali silnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme životy a zdravie,“ poznamenal premiér.

 

img

 

Antigénové testy by mali byť na Slovensku v utorok (13. 10.), informoval premiér. Matovič zdôraznil, že ich však netreba brať ako všeliek.

 

Pripomenul, že antigénové testy zachytia tri pozitívne osoby na nový koronavírus z desiatich. „Mali by nám výrazne pomôcť pri zachytení ľudí, ktorí sú najinfekčnejší a najnebezpečnejší pre ostatných,“ doplnil.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona