Ukrajina má nového prezidenta, kabinet odstúpil a Rada sa pripravuje na rozpustenie

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 9:44 • 2 min
Ukrajina má nového prezidenta, kabinet odstúpil a Rada sa pripravuje na rozpustenie

Kyjev - Zelenskyj presne neuviedol, kedy by sa mal očakávať dekrét o rozpustení parlamentu. Konzultácie o tejto otázke sú na programe 21. mája.

slovakia

left justify in out

Politické udalosti na Ukrajine sa v pondelok začali vyvíjať tým najrýchlejším možným spôsobom. Ráno sa začalo slávnostným ceremoniálom inaugurácie nového prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenskyjeho. Počas dňa všetci diskutovali o rozhodnutí, ktoré oznámil vo svojom inauguračnom prejave - o rozpustení Najvyššej rady. Následne vyzval na predčasné parlamentné voľby. Večer priniesol nové správy – o odstúpení vlády v krajine.   

 

Vo svojom prvom prejave ukrajinskému ľudu, s ktorým nová hlava štátu diskutovala v budove Najvyššej rady, uviedol hlavné problémy krajiny, korupciu nazval hanbou vyšších úradníkov a stručne sformuloval svoje prvé kroky, pričom vyzdvihol nastolenie mieru v Donbasse ako prioritu.

 

Odmietol spolupracovať s bývalými ministrami vlády a povedal, že "vláda musí vytvoriť priestor pre tých, ktorí budú myslieť na budúce generácie."

 

"Nerozumiem našej vláde, ktorá len rozťahuje rukami a hovorí, že nemôže nič urobiť. Nie je to pravda. Môžete si vziať hlasovací lístok, pero a vytvoriť priestor pre tých, ktorí budú myslieť na budúce generácie, a nie na budúce voľby. Myslím, že to ľudia ocenia", povedal Zelenský.

 

Zároveň citoval Ronalda Reagana ako "amerického herca, ktorý sa stal veľkým americkým prezidentom": "Vláda nerieši naše problémy, vláda je naším problémom". Po tom, sám apeloval na poslancov Najvyššej rady prijať sériu naliehavých zákonov t.j. o zrušení parlamentnej imunity, o trestnej zodpovednosti za nezákonné obohatenie, ako aj o "dlhotrvajúcom volebnom zákonníku" s otvorenými zoznamami.

 

Požiadal  tiež, aby parlament odvolal riaditeľa Bezpečnostnej služby, generálneho prokurátora a ministra obrany. "Máte na to dva mesiace", obrátil sa na poslancov. "Urobte to a zaveste si medaily. Budú to dobré body pre predčasné parlamentné voľby", povedal a dodal: "Rozpustím Najvyššiu radu ôsmeho zvolania".

           

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona