Čína: Krajinu sužujú suchá, záplavy, zosuvy pôdy a horúčavy

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 10:20 • 2 min
Čína: Krajinu sužujú suchá, záplavy, zosuvy pôdy a horúčavy

Peking - Čínski záchranári v pondelok pátrali po siedmich nezvestných ľuďoch, ktorí sa stratili pri zosuve pôdy zapríčinenom prívalovým dažďom. Zamestnávatelia vo veľkej časti krajiny museli medzitým pre horúčavy obmedziť prácu v exteriéri.

slovakia

left justify in out

Záchranné zložky pátrali po preživších sobotného zosuvu pôdy, ktorý usmrtil minimálne jedného človeka na stavbe diaľnice v meste I-čchang v provincii Chu-pej. Pri zosuve utrpelo zranenia päť ľudí, uviedla tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na úrady. Prívalové dažde zasiahli sever, stred a juhovýchod Číny a prinútili desaťtisíce ľudí opustiť domovy a hľadať núdzové útočisko. Inde krajina zápasí s opačným problémom. Meteorologický ústav vydal pre veľkú časť územia druhý najvyšší (oranžový) stupeň výstrahy pred vysokými teplotami, ktorý vyžaduje obmedzenie práce v exteriéri na maximálnu možnú mieru. Niektoré oblasti Číny vrátane provincie Che-pej, ktorá obklopuje hlavné mesto Peking, však vyhlásili maximálny červený stupeň výstrahy, ktorý zamestnávateľom zakazuje akúkoľvek prácu v exteriéri a miestnym úradom ukladá povinnosť podniknúť kroky na ochranu verejnosti. Teploty v Pekingu by podľa predpovedí mohli presiahnuť 40 stupňov Celzia, inde sa majú pohybovať v rozmedzí 35 až 39 stupňov Celzia. Z Pekingu už predtým hlásili dve úmrtia v súvislosti s vysokými teplotami. Ministerstvo poľnohospodárstva v nedeľu varovalo pred škodami, ktoré by horúčavy mohli spôsobiť na úrode ryže. Miestne úrady by podľa rezortu mali zabezpečiť dostatok vody v ryžových políčkach, aby sa zabránilo predčasnému dozretiu plodiny. Priemerná teplota Zeme vo štvrtok dosiahla neoficiálnu rekordnú hodnotu a za uplynulý najhorúcejší zaznamenaný týždeň ju prekonala už tretí raz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies