Chovatelia papagája sivého - žaka a gekónov majú nové povinnosti

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 09:44 • 2 min
Chovatelia papagája sivého - žaka a gekónov majú nové povinnosti

BRATISLAVA - Tisícky chovateľov papagája sivého – žaka a desiatky držiteľov vzácneho druhu gekóna majú nové povinnosti. Dôvodom je prísnejšia ochrana týchto vzácnych druhov. Do 4. mája tak musia splniť povinnosti v oblasti vedenia evidencie, nezameniteľného označovania či preukazovania pôvodu. Konkrétne informácie môžu nájsť na webe envirorezortu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia SR upozorňuje všetkých nových držiteľov, ktorí sa rozhodnú nadobudnúť takéhoto vzácneho živočícha, že od 4. februára sa musia riadiť prísnejšími pravidlami. "V prípade nedodržania zákonných povinností hrozí fyzickým osobám pokuta až do výšky takmer 9960 eur," povedal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

 

Envirorezort odporúča verejnosti nadobúdať živé exempláre týchto druhov len s originálom platnej výnimky zo zákazu komerčných činností alebo originálom platného preukazu o pôvode exemplára živočícha. Pred nadobudnutím živočícha odporúča doklad aj exemplár skontrolovať, napríklad či súhlasia údaje o nezameniteľnom označení. "Bez jedného z týchto dokladov radšej živočícha nenadobúdajte," radí Ferenčák.

 

Nové povinnosti priniesli zmeny v zaradení spomínaných druhov do príloh Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Oba druhy sa preradili z prílohy B do prílohy A. Zmeny reagovali na pokles papagája sivého - žaka vo voľnej prírode. Ohrozený je aj gekón modrý, ktorý sa vyskytuje len v africkej Tanzánii a ohrozuje ho obchodovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies