Chorvátsko intervenovalo na podporu kuny

NETKY.SK • 20 Február 2015, 12:50 • 2 min
Chorvátsko intervenovalo na podporu kuny

ZÁHREB - Chorvátska centrálna banka v piatok druhýkrát od začiatku tohto roka intervenovala na devízových trhoch s cieľom podporiť kurz domácej meny.

slovakia

left justify in out

Komerčným bankám predala 172,7 mil. eur pri priemernom kurze 7,7159 HRK/EUR. Chorvátska kuna následne mierne spevnila na 7,71 HRK/EUR z jedenásťročného dna 7,73 HRK/EUR, kde sa nachádzal pred intervenciou. Podľa chorvátskych bankových zdrojov je oslabovanie kuny výsledkom zvýšeného dopytu po eurách na trhu firemných a medzibankových úverov. V januári centrálna banka predala komerčným bankám 326,2 mil. eur.

 

V januári Chorvátsko oznámilo plán zafixovať kurz švajčiarskeho franku voči kune na úrovni 6,39 HRK/CHF, kde by mal zotrvať jeden rok. Na tejto hodnote sa kurz nachádzal pred nečakaným rozhodnutím Švajčiarska upustiť od politiky, ktorá nedovoľovala franku príliš posilniť voči euru. Vláda v Záhrebe chce podporiť obyvateľov, ktorí majú zhruba 60 tis. úverov na nákupy domov denominovaných vo frankoch. Hodnota týchto úverov minulý mesiac dosahovala zhruba 27 mld. HRK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies