Chorváti zdolali Španielov a stali sa víťazmi D-skupiny

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 07:32 • 2 min
Chorváti zdolali Španielov a stali sa víťazmi D-skupiny

BORDEAUX - Futbalisti Chorvátska sa postarali o veľké prekvapenie majstrovstiev Európy vo Francúzsku, keď v záverečnom kole základnej D-skupiny zdolali obhajcov trofeje zo Španielska 2:1. Víťazný gól strelil tri minúty pred koncom Ivan Perišič a vďaka nemu Chorváti postúpili do osemfinále z prvého miesta. Španieli mali pred zápasom istú účasť vo vyraďovacej fáze.

slovakia

left justify in out

Po úvodnej oťukávačke z ničoho nič udreli v 7. min Španieli - Silva na hranici pokutového územia kolmou prihrávkou krásne vysunul Fábregasa a ten naservíroval Moratovi na tretí gól na šampionáte. V 12. min pálil Kalinič po chybe Ramosa, De Gea loptu vyrazil na roh. Španielsky gólman chyboval o dve minúty neskôr, Rakitič trafil od brvna do pravej žrde a mimo bránky. V závere polčasu Fábregas našiel kolmicou Moratu, ale tomu lopta ušla. O minútu neskôr Perišič nacentroval z ľavej strany do malého vápna, kam si nabehol Kalinič a zblízka vyrovnal. Španieli inkasovali na ME po 741 minútach.

Po zmene strán mali Chorváti šancu v 57. min, ale Jedvaj ani Pjaca neprekonali De Geu. V 64. min padol Pjaca v pokutovom území Španielska, ale píšťalka hlavného rozhodcu Kuipersa zostala nemá. O šesť minút neskôr na druhej strane sa to isté stalo Silvovi po súboji s Vrsaljkom a Španieli kopali penaltu. K exekúcii sa postavil Ramos, ale loptu napálil do stredu, kde stál Subašič. V 87. min sa Chorvátom podarilo streliť víťazný gól, keď Perišič z ľavej strany prekonal De Geu strelou k bližšej žrdi. Chorváti zdolali Španielov prvýkrát od marca 1994 a stali sa víťazmi D-skupiny. Španieli postúpili do osemfinále z druhého miesta a stretnú sa s Talianmi. Pôjde o reprízu finále ME 2012.

D-skupina:
BORDEAUX (Stade de Bordeaux):
Chorvátsko - Španielsko 2:1 (1:1)
Góly: 45. N. Kalinič, 87. Perišič - 7. Morata, ŽK: 29. Rog, 70. Vrsaljko, 70. Srna, 88. Perišič (všetci Chor.), rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.)
Zostavy:
Chorvátsko: Subašič - Srna, Čorluka, Jedvaj, Vrsaljko - Rog (82. Kovačič), Badelj - Perišič (90.+ Kramarič), Rakitič, Pjaca (90.+ Čop) - N. Kalinič
Španielsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Fábregas (84. Thiago Alcantara), Busquets, Iniesta - David Silva, Morata (67. Aduriz), Nolito (60. Bruno Soriano)
 

 

 

Konečná tabuľka D-skupiny:

1. Chorvátsko 3 2 1 0 5:3 7 - postup do osemfinále
2. Španielsko 3 2 0 1 5:2 6 - postup do osemfinále
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3 - šanca na postup do osemfinále ako úspešný tím z 3. miesta
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1 - koniec na ME

Prehľad všetkých výsledkov v D-skupine:
Turecko - Chorvátsko 0:1
Španielsko - Česko 1:0
Česko - Chorvátsko 2:2
Španielsko - Turecko 3:0
Česko - Turecko 0:2
Chorvátsko - Španielsko 2:1

Hlasy (zdroj: UEFA):
Sergio Ramos (obranca Španielska): "Jednotlivé časti zápasu sa od seba dosť líšili. Postupom času Chorváti zvyšovali svoj tlak a tlačili sa dopredu. Z tohto zápasu sa musíme poučiť a vyhnúť sa chybám z dneška. Treba pogratulovať Chorvátom k víťazstvu."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies