AKTUALIZOVANÉ Loď v Stredozemnom mori zachránila skupinu migrantov, tí ju uniesli

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 09:47 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Loď v Stredozemnom mori zachránila skupinu migrantov, tí ju uniesli

VALLETTA - Talianske a maltské úrady tvrdia, že skupina migrantov, ktorých posádka nákladnej lode zachránila v Stredozemnom mori, plavidlo uniesli a donútili ho zmeniť trasu.

slovakia

left justify in out

Maltské námorné sily však medzičasom oznámili, že nad situáciou prevzali kontrolu a plavidlo nasmerovali do maltského pristavu. "Tanker, jeho posádku a všetkých migrantov eskortujú ozbrojené sily Malty do prístavu Boilers Wharf, aby ich odovzdali polícii na účely ďalšieho vyšetrovania," píše sa vo vyhlásení.

 

Loď sa pôvodne plavila do Líbye, no migranti ju prinútili, aby zmenila smer a plavila sa do Európy.  Podľa talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho ide o turecký tanker El Hiblu 1, ktorý z mora zachránil približne 120 migrantov. Ako sa vyjadril, incident je "prvým činom pirátstva na otvorenom mori s migrantmi" v úlohe únoscov. Zároveň kategoricky zamietol ich vstup na územie Talianska.

 

img

 

Ako uvádzajú talianske médiá, tanker zachránil migrantov približne šesť míľ od pobrežia Líbye, pričom ich chcela vziať späť na pevninu. V tom ale prebrali kontrolu nad loďou.

 

Súkromná skupina Mediterranea, ktorá lobuje za práva migrantov a prevádzkuje tiež záchrannú loď, sa k incidentu vyjadrila, že dúfa, že Európa bude v tejto otázke konať v mene základných práv a na ľudí z unesenej lode  bude pozerať ako na "ľudské bytosti utekajúce pred peklom". K tomu sa Salvini na Twitteri vyjadril takto: "Nie sú to stroskotanci, sú to piráti."

 

img

 

Treba povedať, že migrácia smerom do Európy od roku 2015 značne klesá. Dôvodom je najmä skutočnosť, že migranti, ktorí sa na útek zo svojej domoviny odhodlajú, sa vystavujú veľkému riziku nielen v súvislosti s otázkou prekonania Stredozemného mora, ale riskujú aj to, že ich zastaví líbyjská pobrežná stráž. Tá ich deportuje do detenčných centier v Líbyi, o ktorých je známe, že tam dochádza ku krutému zneužívaniu ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona