China Southern Airlines kupujú 110 Boeingov za zhruba 10 mld. USD

NETKY.SK • 17 December 2015, 15:26 • 2 min
China Southern Airlines kupujú 110 Boeingov za zhruba 10 mld. USD

HONGKONG - Letecká spoločnosť China Southern Airlines, najväčšia v Číne, dnes oznámila, že kúpi viac ako 100 lietadiel od amerického výrobcu Boeing. Hodnota kontraktu sa odhaduje na približne 10 miliárd USD (9,15 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

 Aerolínie zverejnili toto rozhodnutie len pár týždňov po tom, ako americký koncern Boeing vyhlásil, že vybuduje v Číne závod, v ktorom sa budú kompletizovať lietadlá. Informovala o tom agentúra AP.

 

China Southern Airlines sa dohodli s Boeingom na kúpe 30 strojov typu Boeing 737 Next Generation a 50 lietadiel 737 Max. A dcérska spoločnosť čínskych aerolínií Xiamen Airlines tiež kúpi 30 lietadiel 737 Max.

 

Katalógová cena lietadla 737 Next Generation je 81,2 milióna USD a stroj typu Max sa predáva za 96,1 milióna USD. Ale pri kúpe väčšieho počtu lietadiel sa aerolínie zvyčajne dohodnú s výrobcom na zľave, takže konečná suma býva citeľne nižšia ako katalógová.

 

Boeing získal túto veľkú objednávku len dva mesiace po tom, ako podpísal zmluvu s čínskou štátnou firmou Commercial Aircraft Corporation o vybudovaní závodu v Číne na kompletizovanie lietadiel typu 737. Americký koncern už vtedy avizoval, že získal 300 objednávok na lietadlá od čínskych spoločností.

Boeing súperí s európskym výrobcom lietadiel Airbus o podiel na trhu v Číne, ktorý má perspektívu stať sa najväčším svetovým trhom s leteckou dopravou vďaka rozmachu ekonomiky a rastúcej strednej triede.

 

Boeing predpovedá, že čínske letecké spoločnosti budú v nasledujúcich dvoch dekádach potrebovať zhruba 6330 nových lietadiel za odhadom 950 miliárd USD.

(1 EUR = 1,0933 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies