Chautur: Pápež je orientovaný viac prakticky, ako teoreticky

NETKY.SK • 4 Október 2014, 10:33 • 2 min
Chautur: Pápež je orientovaný viac prakticky, ako teoreticky

BRATISLAVA – Mimoriadna biskupská synoda bude podľa predsedu Rady pre rodinu Konferencie biskupov Slovenska Milana Chautura riešiť praktické otázky, ktoré nastoľuje súčasná doba v pohľade na rodinu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal vladyka Chautur dnes pre agentúru SITA, týchto otáznikov je dosť, ktoré potrebuje mladý človek vstupujúci do manželstva mať zodpovedané. „Vieme, že súčasný Svätý Otec František je viac prakticky zameraný než teoreticky pozerajúci na aktuálne problémy. S istotou sa dá hovoriť o tom, že Svätému Otcovi pôjde o také riešenia, ktoré nenechajú mladé rodiny na pochybách na dlhší čas,“ povedal biskup.

 

Na synode však podľa neho v žiadnom prípade Cirkev nepôjde proti princípom vyplývajúcim zo Svätého písma, skôr bude rozmýšľať o správnom pohľade na otázky ľudských konfliktov v manželstvách. Zároveň konštatoval, že je bolestnou skutočnosťou, ak v rodine rodičia odoženú dieťa od stola, ale stáva sa to vtedy, keď je potrebné dať dieťaťu najavo, že z jeho správaním čosi nie je v poriadku. „Cirkev ako spoločenstvo tiež neteší fakt, že niektorí ľudia sú oddelení od eucharistického stola, ktorý znamená nielen spoločenstvo, ale aj duchovnú posilu,“ povedal. Upozornil však, že Cirkev musí dbať na fakt pohoršenia a tiež na upozornenie sv. apoštola Pavla: „Kto by teda jedol chlieb alebo pil Pánov kalich nehodne, previní sa proti Pánovmu telu a krvi.“ (1 Kor 11, 27). 

 

Podľa Chautura ak Cirkev aj niekoho nepustí k eucharistickému stolu, nemôže sa správať macošsky, ale na úrovni lásky prijímať, viesť dialóg, ukazovať cestu k trvalému spoločenstvu , ktoré je prospešné pre samotných manželov. Formu naznačuje dokument Magistéria Cirkvi o pastorácii rozvedených a znovu zosobášených. „Základom je nenechať človeka osamoteného a vo vedomí nechceného dieťaťa. Lež dať mu vždy najavo to, že Cirkev ho zo svojho spoločenstva nevylučuje, ale v medziach dovolených mu sprístupňuje možnosť komunikácie s farským spoločenstvom, či inými spoločenstvami a hnutiami,“ dodal. 

 

V nedeľu 5. októbra otvorí mimoriadnu Biskupskú synodu o rodine svätá omša v Bazilike sv. Petra v Ríme. Hlavným celebrantom bude pápež František. Svätý Otec zvolal zasadanie synody na termín 5. - 19. októbra 2014. Jej témou sú Pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie. Toto mimoriadne zasadnutie má byť prvou etapou prác synody a bude zamerané na definovanie súčasného stavu problematiky a otázok kladených v súvislosti s danou témou, vrátane otázok rozvedených a znovu zosobášených, zväzkov rovnakého pohlavia, domáceho násilia, zneužívania či rozpadu rodín. Druhou etapou má byť riadne generálne zasadnutie naplánované na rok 2015, ktoré má viesť k nachádzaniu operatívnych smerníc pre pastoráciu v rodinách. 

 

Slovensko bude mať na synode dvoch zástupcov. Konferenciu biskupov Slovenska bude zastupovať Stanislav Zvolenský. Gréckokatolícku cirkev na synode bude reprezentovať predseda Rady hierarchov Ján Babjak. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies