Chaos na trhu kryptomien rastie: Najväčšie čínske burzy zákaz popierajú

NETKY.SK • 10 September 2017, 19:20 • 2 min
Chaos na trhu kryptomien rastie: Najväčšie čínske burzy zákaz popierajú

PEKING – Zdá sa, že správy o čínskom zákaze Bitcoin búrz vyvolal dokonalý zmätok. Tri najväčšie burzy digitálnych mien v Číne Huobi, OKCoin a BTC China totiž vydali vyhlásenie, že nemajú zakázanú činnosť miestnymi finančnými regulátormi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako to vlastne je?

 

V piatok finančný spravodajský portál Caixin, ktorý je vlastnený štátom, informoval o tom, že čínska vláda plánuje zakázať bitcoinové burzy v krajine. Odborník na Bitcoiny a šéf stratég spoločnosti Blockstream Samson Mow objasnil, že Caixin neposkytol žiadne relevantné zdroje týkajúce sa jeho správy, takže to pravdepodobne nie je pravda. Na druhú stranu však mnohí analytici zastávajú názor, že Caixin získal insider informácie od čínskych finančných regulátorov, berúc do úvahy jeho vzťahy s vládou.

 

img

 

Bez ohľadu na to, či správa pochádza z vnútorného zdroja alebo jednoducho nebola vecnou správou, burzy OKCoin, Huobi a BTC China odmietli prijatie akýchkoľvek smerníc alebo príkazov od Čínskej ľudovej banky a finančných regulačných orgánov. Okrem toho spomenuté burzy v stanovisku zverejnenom v online Bitcoin komunitách a na čínskych sociálnych médiách ubezpečili svojich používateľov, že vždy plnili požiadavky vlády a ich nariadenia týkajúce sa Bitcoinu a kryptomien.

Stanovisko burzy OKCoin

"Nedostali sme žiadne oznámenie od regulačných orgánov, takže nemôžeme potvrdiť pravdivosť správy. OKCoin bude vždy dodržiavať miestne predpisy. Ak sa správa ukáže ako pravdivá, prijmeme ju a zároveň zachováme finančné prostriedky používateľov v bezpečí. V správe neboli označené BTC a P2P (Bitcoin a Peer-to-peer) obchody ako nelegálne meny ani ako nezákonné metódy uskutočňovania transakcií. Ak je správa pravdivá, zastavíme obchody BTC/CNY a staneme sa P2P platformou pre digitálne aktíva."

 

img

 

Tri najväčšie čínske burzy uviedli, že vláda potvrdila legálnosť Bitcoinu začiatkom roka 2017 a kvôli tomu nemôžu byť bitcoinové burzy zavreté miestnymi regulačnými orgánmi, najmä ak doteraz prísne dodržiavali požiadavky vlády.

Trh kryptomien reaguje

 

Takmer okamžite po zverejnení správy na portáli Caixin začala prudko klesať cena takmer všetkých kryptomien. Zdá sa, že po vydaní stanoviska troch najväčších čínskych búrz sa ceny stabilizovali, avšak mierny pokles tam stále je. Rovnako dopadla aj celková trhová kapitalizácia kryptomien, ktorá ešte pred správou mala hodnotu 163,4 miliardy dolárov. Po zverejnení okamžite klesla na 146,5 miliardy a to len v priebehu jednej hodiny! Odvtedy mierne klesá s menšími korekciami. Dnes ráno o 8:57 to bolo už len 136,3 miliardy, ale v priebehu dňa opäť mierne stúpla.

 

img

 

Bitcoin počas uplynulých dní ukázal veľkú odolnosť voči čínskemu trhu a vládnemu zákazu ICO spoločností. Napriek tomu, že čínska vláda vyhlásila ICO za nezákonnú metódu získavania finančných prostriedkov, klesla cena Bitcoinu o 500 dolárov. V priebehu 24 hodín sa však Bitcoin dokázal zotaviť a vrátil sa na hodnotu 4.550 USD.

Ale ako vysvetlil Mow, zákaz čínskej vlády či už Bitcoinov alebo iných kryptomien, má menší vplyv na globálny ekosystém ako pred niekoľkými rokmi. Mow vo svojich vyhláseniach zašiel dokonca tak ďaleko, že ak Čína zakáže Bitcoin a rovnako aj miestne burzy, tak to nebude mať na túto digitálnu menu žiadny vplyv a zanedlho bude pokračovať vo svojom vzostupnom trende.

Otázkou však zostáva, komu tento chaos a zmätok vyhovuje? Je to snaha určitých skupín o oslabenie celého trhu, na ktorom by následne slušne profitovali, alebo je čínska vláda prvá, ktorá sa bojí o vlastnú menu a vidí v decentralizovaných digitálnych peniazoch ohrozenie? Viac sa dočítate v zajtrajšom článku...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies