Cez víkend sa pocitová teplota v Iráne vyšplhala až na 74°C

NETKY.SK • 4 August 2015, 18:34 • 2 min
Cez víkend sa pocitová teplota v Iráne vyšplhala až na 74°C

TEHERÁN – Máte radi leto a horúce slnečné počasie alebo momentálne teploty sú už pre vás moc vysoké? Sú na svete miesta, kde teploty dosahujú úplne iné dimenzie, než si vôbec dokážete predstaviť.

slovakia

left justify in out

 

Mnoho ľudí na Slovensku sa sťažuje na horúce letné dni, ktoré sa k nám tento týždeň vrátili. Skúste sa však vžiť do kože obyvateľov mesta Bandar Mahshahr v juhozápadnom Iráne, kde cez víkend pocitové teploty dosiahli neznesiteľných 74°C.

V susednom Iraku boli na tom minulý týždeň o niečo lepšie, keď v hlavnom meste Bagdade teploty dosahovali "len" 52°C. Úrady v krajine vyhlásili povinnú štvordňovú dovolenku a vyzvali ľudí, aby cez deň nevychádzali von a pili veľa vody.

 

img

Extrémne horúčavy v Iráne však neboli vôbec tie najhoršie, keďže v roku 2003 namerali v meste Dhahran v Saudskej Arábii rekordnú pocitovú teplotu 81°C.

Meteorológ z AccuWeather Anthony Sagliani pre MailOnline povedal: "Bol to jeden z najneuveriteľnejších teplotných údajov, ktoré som kedy videl. Je to jedno z najextrémnejších meraní na svete."

 

img


Čo je pocitová teplota?

Určovanie pocitovej teploty závisí od mnohých faktorov, avšak neexistuje jednotná metodika na jej výpočet. Zjednodušene povedané, na určovanie pocitovej teploty vplýva najmä kombinácia teploty vzduchu a jeho relatívej vlhkosti.

Keď vám teplomer v tieni ukazuje napríklad 32°C a nachádzate sa na mieste s veľmi vysokou vlhkosťou vzduchu, tak pocitová teplota môže byť až 41°C.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies