Nevidiaich v košickej MHD bude sprevádzať vysielačka, uľahčí im orientáciu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 15:01 • 2 min
Nevidiaich v košickej MHD bude sprevádzať vysielačka, uľahčí im orientáciu

KOŠICE - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sľubuje, že cestovanie mestskými hromadnými prostriedkami bude pre nevidiacich a slabozrakých v Košiciach jednoduchšie.

slovakia

left justify in out

Lepšie orientovať v električkách sa budú prostredníctvom povelových vysielačiek. "Ako táto technológia funguje, si nevidiaci a slabozrakí vyskúšali na vlastnej koži. Podujatie sme zorganizovali v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska v rámci Kurzu rozvoja špecifických kompetencií nevidiacej a slabozrakej mládeže v Košickom kraji," informovala TASR hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

 

Nové košické električky sú vybavené technológiou, ktorá komunikuje s povelovou vysielačkou nevidiacich. Po stlačení tlačidla na vysielačke sa vo vozidle aktivuje zvukový maják, ktorý ohlási číslo a smer električky. Zároveň informuje vodiča, že do jeho vozidla nastupuje či vystupuje nevidomý.

 

Podľa Karaffovej klienti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorí si vyskúšali cestovanie s povelovými vysielačkami, túto aktivitu ohodnotili veľmi pozitívne. "Nová technológia im uľahčí priestorovú orientáciu a zaistí jednoduchšiu prepravu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies