Koalícia sa dohodla na ďalších protipandemických opatreniach! Lockdown sa bude týkať iba nezaočkovaných

NETKY.SK • 7 December 2021, 14:45 • 2 min
Koalícia sa dohodla na ďalších protipandemických opatreniach! Lockdown sa bude týkať iba nezaočkovaných

BRATISLAVA – Od piatka sa otvoria obchody pre zaočkovaných a prekonaných. Žiaci a študenti okrem 1. stupňa základných škôl prejdú na dištančnú výučbu.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 7. decembra 16:25

 

Informoval o tom na dnešnom brífingu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO)  s premiérom Eduardom Hegerom, ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽaNO), ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronikou Remišovou (Za ľudí) a predsedníčkou poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita Annou Zemanovou

 

Šéf rezortu zdravotníctva predstavil, ako sa budú uvoľňovať opatrenia v najbližších dňoch či týždňochZákaz vychádzania a núdzový stav bude platiť aj naďalej. Koaličná rada sa dohodla, že žiaci druhého stupňa základných a stredných škôl prejdú od pondelka 13. decembra na dištančnú výučbu.

 

img

 

Lengvarský bude môcť opäť sprísniť opatrenia, ak sa pandemická situácia v krajine zhorší a počet covidových pacientov v nemocniciach prekročí stanovenú hranicu.

 

Iné ako esenciálne obchody otvoria o týždeň skôr pre zaočkovaných a prekonaných Slovákov. Obchodníci tak môžu otvoriť svoje brány pre zákazníkov už tento piatok (10. decembra). Ostatné body z návrhu ministra podporia koaliční partneri v takom znení, v akom boli navrhované.

 

Detaily sa verejnosť dozvie pred zajtrajším rokovaním vlády. Uvoľňovanie opatrení sa však netýka gastosektoru. „Hovoríme o obchodoch, gastro zatiaľ nie. Služby až v ďalšej fáze, pravdepodobne od 25. decembra," povedal minister zdravotníctva.

 

 

Minister financií SR Igor Matovič oznámil, že seniori nad 60 rokov dostanú namiesto 500-eurových poukazov za očkovanie 300 eur v hotovostiZaočkovaní treťou dávkou dostanú peniaze automaticky, s najväčšou pravdepodobnosťou poštovou poukážkou na základe databázy NCZI. Tí, ktorí už dostali dve dávky vakcíny a stihnú sa do Vianoc (do 24. decembra) preočkovať posilňujúcou dávkou, budú taktiež odmenení 300 eurami.

 

Rovnako to platí aj pre osoby, ktoré sa síce z kapacitných dôvodov nestihnú zaočkovať, ale na očkovanie ktoroukoľvek dávkou sa minimálne registrujú.  

 

Ak má senior aplikovanú len jednu dávku a do Vianoc dostane druhú, získa 200 eur. Ak niekto nie je doteraz zaočkovaný a stihne to do Vianoc, taktiež dostane 200 eur.

 

img

 

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby jasne a priamo podporila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka.

 

Od piatka dostali zelenú aj bohoslužby. Môžu sa ich však zúčastniť iba zočkovaní a prekonaní veriaci s obmedzením na metre štvorcové.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Koalícia sa zatiaľ nedohodla na forme lockdownu!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies